10 lessen die mijn leven een stuk leuker hebben gemaakt

Published On: 5 mei 2023Categorieën: Leef een leuker leven21,4 min read0 Reacties on 10 lessen die mijn leven een stuk leuker hebben gemaaktViews: 317

De mooiste eigenschap, en tevens op sommige momenten de meest vervelende eigenschap, van het leven is dat het meestal met ups en downs gaat. Ze noemen het leven ook wel eens de emotionele achtbaan. Maar wie je ook bent, wat je ook doet en wat je achtergrond ook is, iedereen heeft hiermee te maken. Daarom wil ik in dit artikel 10 levenslessen met jou delen die ik in de loop van mijn 44 jarig leven heb geleerd. Deze lessen probeer ik zoveel mogelijk toe te passen en hebben mijn leven tot nu toe een stuk leuker gemaakt.

Het leven kan zwaar zijn en Brigitte Kaandorp heeft daar nog een liedje over geschreven.

Nou en om het leven een stukje minder zwaar te maken hierbij mijn 10 lessen die mijn leven een stuk lichter hebben gemaakt.

01. Geef niet anderen de schuld van je problemen

Het is natuurlijk veel makkelijker anderen de schuld te geven van jou problemen. Je kunt er dan immers niks aan doen. Wat je alleen op deze manier doet is anderen controle geven over jou leven. Je geeft toe dat je geen grip hebt op je leven. Dat jij geen controle hebt over je eigen leven, want de “keuze”, “beslissing”, “schuld” ligt bij iemand anders. Niet in controle zijn over je eigen leven voelt alleen enorm hopeloos.

Het moment waarop je leert om zelf je verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die je hebt gemaakt die je hebben geleid naar de situatie waarin je nu zit geeft je kracht. Jij hebt dan namelijk de macht over je eigen leven en daarmee ook de kracht om andere keuzes te gaan maken.

Simpel voorbeeld:

Ik zit in de schulden omdat de regering het te makkelijk maakt om een lening af te sluiten.

Zomaar een statement die ik nog wel eens hoor.

Je geeft met deze statement aan dat “de regering” jou een lening heeft laten afsluiten waar jij geen zeggenschap over had. Door de regering de schuld te geven van jou problemen geef je eigenlijk toe dat jij niet in controle bent over jou leven.

Op het moment dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor jouw situatie en beseft dat JIJ degene bent die de handtekening heeft gezet onder het contract van de lening en dat JIJ ook de keuze had om het gewoon niet te doen neem je de controle terug over je eigen leven. Door de verantwoordelijkheid te nemen en te accepteren dat je een foute beslissing hebt gemaakt en dat je je er bewust van bent dat je in de toekomst andere keuzes kunt maken geeft jou de macht over je leven terug en zodra dat gebeurt zul je merken dat je leven een stuk leuker wordt.

02. Zeg nooit “Dat kan ik niet”, maar zeg “Dat kan ik vast wel, ik weet alleen nog niet hoe”!

Onthou en lees onderstaande desnoods nog 3x overnieuw.

Of je nu zegt ik kan het of ik kan het niet, je hebt in beide gevallen gelijk.

Henry Ford

Simpel gezegd als je iets nog nooit gedaan hebt wil dat nog niet zeggen dat je het niet kan. Het wil alleen maar zeggen dat je nog moet leren hoe het moet. De beperkende gedachte “ik kan het niet” geeft jou geen energie en je geeft jezelf alleen maar het idee dat je nutteloos bent, omdat je iets niet zou kunnen.

“Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast.”

Als de wil maar groot genoeg is kun je alles. Verwar dit niet met dingen die je echt niet leuk vind. Wat ik hiermee wil zeggen is dat als je iets maar graag genoeg wil, je bereid bent hier zoveel energie en moeite in te steken en minder belangrijke dingen, zoals TV kijken, Social Media Consumeren, te laten, om het te leren, je het ook gaat kunnen.

Als ik terugkijk naar mezelf vroeger; Ik wilde heel graag gitaar leren spelen en ik wilde dit zo graag dat ik voor een jaar lang minimaal 1 uur per dag heb geoefend totdat ik het kon ondanks dat mijn buurjongens mij vroegen om buiten te gaan spelen of dat ik met gemak dat uur tv kon kijken of spelletjes spelen.

Had ik gitaar spelen helemaal niet leuk gevonden, dan had ik gewoon kunnen zeggen, dat kan ik niet, maar eerlijker zou zijn geweest om te zeggen “Dat vind ik niet leuk om te doen. Ik wil daar mijn energie niet insteken om het te leren”

En begrijp me niet verkeerd hè. Duidelijk aangeven dat je iets niet leuk vind is ook een manier om je leven leuker te maken.

03. Wees niet bang om fouten te maken. Wees juist bang om geen fouten te maken!

Je leert van fouten maken. Als je nooit fouten maakt betekent het dat je alleen maar dingen doet die je al kunt. Er zijn veel mensen die eigenlijk graag actie willen ondernemen in hun leven, maar het niet doen, omdat ze bang zijn dat ze fouten maken. Zij vinden het belangrijk dat anderen zien dat zij alles goed doen en nooit fouten maken.

Belangrijk is om je te beseffen dat iedereen die succesvol is fouten heeft gemaakt en nog steeds fouten maakt. Vraag elk willekeurig succesvol persoon welke fouten zijn hebben gemaakt op weg naar hun succes en je zult uren aan verhalen hebben van foute keuzes, beslissingen en deals die zij hebben gemaakt.

Besef je ook dat iedereen voor zichzelf kan bepalen wat succes is. Of je nu een succesvol bedrijf op hebt gebouwd of dat je een geliefd persoon bent binnen je community, beide kan succesvol zijn. Marieke van Zakenmam.nl geeft volgens mij een hele goede uitleg over wat zij onder succesvol verstaat.

Wat ik mijzelf altijd voor hou: “Als ik geen fouten maak groei ik niet. En als ik niet groei sta ik stil. Stilstand is achteruitgang en als ik achteruit ga ben ik aan het dood gaan”. Het klinkt heel zwaar, maar het geeft mij de energie en drive om nieuwe dingen te doen en fouten te maken. Ik begin juist aan mezelf te twijfelen als ik geen fouten maak.

04. Behandel anderen zoals jij zelf behandeld wilt worden

Dat klinkt misschien makkelijk gezegd, maar stel jezelf eens de vraag. Als jij jezelf zou tegen komen en je zou eens een biertje met jezelf gaan drinken of bij jezelf op bezoek gaan, zou jij jezelf leuk vinden.

Je kent vast wel “the law of attraction”. Je trekt je aan wat je uitstraalt. Het is eigenlijk heel simpel. Als jij iemand met een chagerijnig hoofd rond ziet lopen, nodigt dat je uit tot een glimlach of kopieer je automatisch een beetje het gedrag en krijg je zelf ook een kop om op te schieten?

Draai het nu eens om. Als je iemand op straat tegen komt en die glimlacht naar je, wat doe je dan eigenlijk automatisch? Juist, je lacht terug.

Ik heb het voor de lol wel eens geprobeerd te testen midden op straat en als ik iemand met een serieus gezicht of een boos gezicht zag dan glimlachte ik naar die persoon en knikte ik even. 9 van de 10 mensen beantwoorde mijn glimlach met een glimlach terug. Ik zag hun hele houding veranderen. Hun gezichten veranderden en begonnen te stralen en ze gingen gelijk rechterop staan en hun houding aan mijn houding aanpassen.

Wil jij dus graag dat mensen mensen aardig tegen je doen, geef dan het goede voorbeeld en wees aardig tegen anderen.

Wil je graag dat mensen enthousiast zijn over de dingen die je doet, kijk dan naar anderen en wees enthousiast over hetgene wat zij doen.

Wat denk je wat er gebeurt als jij altijd alles van een ander afkraakt? Denk je dat mensen het leuk vinden om jou eens een compliment te geven.

Ouders; Wil je dat je kinderen respect naar jou tonen, toon dan respect naar je kids. Zelfs als je vader of moeder bent, zul je respect moeten verdienen. Respect kun je niet eisen.

Wil je graag dat mensen naar jou luisteren, begin dan eens met het luisteren naar een ander.

Dus voordat je naar iemand schreeuwt, iemand wil gaan beledigen, iemand voor de gek houdt, iemand slaat of iemand uit scheldt, stel jezelf dan de vraag; Zou ik zelf zo behandeld willen worden. Is het antwoord nee, dan zou je eens kunnen gaan nadenken om eens aan jezelf te gaan werken en je gedrag te veranderen.

05. Geef complimenten over wat goed gaat en hou je commentaar over wat er fout gaat voor je.

Mits er natuurlijk om je mening wordt gevraagd, maar dan nog.

Ik probeer me er zoveel mogelijk bewust van te zijn en ik betrap me er eerlijk gezegd nog wel eens op dat ik hier de fout in ga, want het is zo makkelijk om naar een ander ze fouten te kijken.

Als je echter naar anderen kijkt, kijk dan eens wat verder en kijk naar wat diegene goed doet en benoem dit.

Op één of andere manier lijkt het toch altijd makkelijker te zijn om anderen op hun fouten te wijzen.

Zelf geloof ik dat als je een ander beoordeelt over hun fouten dat dit een manier is om je eigen tekortkomingen te verbergen, want hé als mensen zich focussen op de mindere kwaliteiten van anderen, dan hebben ze geen tijd om mijn fouten te zien.

Naast het feit dat mensen vaker zelf vaker zouden moeten kijken naar waar ze goed in zijn in plaats van waar ze niet goed in zijn, geldt dit ook wanneer je naar anderen kijkt.

Ik ben niet voor een woohoo wereld en geloof ook zeker niet in het lukraak strooien van complimenten. Maar zoek eens bij de ander naar iets waar je iets positiefs over kunt zeggen. Zelfs over iemand waar je een rot hekel aan hebt valt wel iets positiefs te vinden.

Probeer het gewoon eens. Ga de challenge aan door een week lang bij iedereen in je omgeving iets oprecht positiefs te vinden en benoem dit.

#ComplimentenChallenge

Als je ziet dat iemand naar de kapper is geweest, maak hier dan een compliment over.

Als iemand een goede presentatie heeft gegeven, loop dan eens naar die persoon toe en zeg niet alleen dat diegene een mooie presentatie gegeven heetf, maar benoem ook wat je zo goed vond aan die presentatie. Bijvoorbeeld, “Ik vond dat je een mooie presentatie hebt gegeven, het viel me vooral op hoe zelfverzekerd je voor de groep stond”. Dit moet natuurlijk wel echt zo zijn.

Een oprecht compliment doet een mens enorm goed en het valt erg op als je alleen maar complimentjes geeft om het complimentjes geven.

06. Stop met klagen en onderneem actie

Klagen, jammeren en zeiken. Vertrouw mij. Er zijn maar twee soorten mensen in je leven die vrijwillig en oprecht naar je geklaag willen luisteren. Dat zijn de mensen die het dichts bij je staande familie zoals je ouders en broers of zussen en die anderen zijn de losers om je heen die ook altijd overal over klagen.

En echt waar, de rest van de wereld geeft geen fuck om je geklaag. Als er bij mij iemand begint te klagen, dan gaan mijn haren recht overeind staan en loop ik er met een grote boog omheen.

Laten we eerlijk zijn. Als je je baan niet leuk vind klaag er dan niet over en zoek gewoon een andere baan waar je wel gelukkig wordt in plaats van iedereen de hele dag te vervelen met je gezeik over je baas en je collega’s. Of misschien ben jij wel de persoon die er wel iets aan kan doen om het op het werk leuker/beter te maken en zet daar stappen in.

Ben je je vriend of vriendin zat, ga dan gewoon lekker uit elkaar in plaats van tegen iedereen die maar wilt luisteren te lopen klagen over de ander. Bah..

Is je fiets niet goed, verkoop hem en koop een ander. Zeik niet, maar onderneem actie.

Kun je geen klanten vinden, ga er niet over miepen, maar ga uitzoeken wat manieren zijn om klanten te vinden en neem actie.

Vrijwel in elk boek over het behalen van succes wordt verteld dat je ver weg moet blijven van negatieve en klagende mensen en dat je je moet omringen met positieve en succesvolle mensen. En dit soort informatie wordt steeds meer populair en mensen zijn hier steeds vaker mee bezig.

Met andere woorden; kijk er niet raar van op dat op een dag jouw klagende vrienden besluiten om te stoppen met klagen en zij hun eigen weg gaan, omdat ze hebben geleerd om zo ver mogelijk weg te blijven van negatieve en klagende mensen en ze zich willen omringen met positieve mensen die actie ondernemen op het moment dat er iets tegen zit.

07. Voordat je gaat klagen over een ander, hou eerst een spiegel voor

Mijn moeder leerde mij deze les ooit eens en ik probeer het altijd te doen (met de nadruk op proberen). Als je je irriteert aan een ander check dan eerst even of je het zelf ook niet doet.

In huis

Heel simpel voorbeeld. Voorbeeld; je stoort je er enorm aan dat als je huisgenoot, partner of andere familie in huis de wc rol niet vervangen als ze hem opmaken. Het wordt een steeds grotere irritatie voor je. Maar voordat je de ander hierop aanspreekt ga je even bij jezelf te raden of jij zelf wel altijd de wc rol vervangt als ie op is.

Het komt namelijk heel veel voor dat we ons storen aan een ander terwijl we het zelf ook doen en hoe kunnen we een ander op zijn of haar acties aanspreken terwijl we zelf niet het goede voorbeeld geven.

‘If you want to make the world a better place, take a look at yourself, and make a change.’

Michael Jackson 

Hij gaat ook als “If you want to make your life a better place, take a look at yourself, and make a change”

Wat mijn moeder mij volgens mij wilde uitleggen is dat je anderen niet kunt en niet zou moeten willen veranderen. Het enige wat jij kan doen is het goede voorbeeld geven. Dat wil dus ook zeggen dat als jij wel altijd het wc papier netjes vervangt, dat je er wat van kunt zeggen.

Met kinderen

In mijn ogen werkt het met kinderen en ouders net zo. Vind jij dat je kind vaak klaagt, kijk dan, voordat je er iets van zegt, naar jezelf. Grote kans dat je zelf klaagt.

En deze gaat zeer doen. Wil je dat je kind niet gaat roken en jij rookt wel. Denk je dat het sterk overkomt als je zegt tegen je kind “Niet gaan roken hoor, die fout heeft papa al gemaakt en ik probeer je te behoeden voor die fout”. Nee papa en mama, kinderen zijn kleine kopieer machines. Zij doen wat jij DOET en niet wat je ZEGT.

En het excuus, ja maar ze zien anderen ook roken, dus wat heeft het voor zin voor mij om het goede voorbeeld te geven, is gewoon een slap excuus terwijl je weet dat het beter is voor je kind en voor jou. Misschien heb je al eerder geprobeert te stoppen en is het niet gelukt. Zou de gezondheid van je kind een goede reden kunnen zijn?

En ik wil niet zeggen dat als jij het goede voorbeeld geeft, je kinderen later niet gaan roken, maar je verkleint de kans wel enorm.

En het gaat niet specifiek om roken natuurlijk. Het gaat om het goede voorbeeld geven. Als jij je irriteerd dat je kinderen vloeken, kijk eerst naar jezelf. Wil je dat ze stoppen met vloeken, stop zelf met vloeken.

Vind je dat je kinderen niet zoveel mogen snoepen en doe je dit zelf wel. Waar is de logica.

Ik weet zeker dat als wij over straat lopen en ik allemaal papiertjes op straat gooi en ik wordt boos op jou op het moment dat jij een papiertje op straat gooit, dat jij mij vraagt of ik niet goed bij mijn hoofd ben.

Op het werk

Stoor jij je eraan dat je collega’s steeds later binnen komen en kom je zelf ook te laat of misschien stoor je je aan het feit dat je collega de kantjes eraf loopt. Denk dan eerst even bewust na of je er zelf wel alles aan doet om je werk het beste op te leveren.

Kortom. Mensen storen zich vaak aan dingen die ze zelf ook doen. Dus wil je het gedrag van een ander veranderen begin dan eerst met je eigen gedrag te veranderen.

08. Als jij grote problemen hebt betekent het alleen maar dat jij te klein bent.

Stel je voor dat, op een schaal van 1 tot 10, je een level 5 probleem hebt en jij bent op het moment dat je het probleem krijgt een level 2. Zal dit probleem dan groter dan jou lijken of kleiner?

Zelf had ik in die periode voor mij op dat moment level 6 financiele problemen en omdat ik maar een level 2 was op het gebied van kennis en ervaring met geld en hoe ik er mee om moest gaan, was dat voor mij een enorm groot probleem.

En dat is in mijn geval, maar je kunt het ook vanuit jouw als ondernemer of manager zien. Je kunt een level 6 probleem hebben met je team, omdat jij nog maar op een level 3 zit op het gebied van het coachen van personeel.

Of op school, je kunt een level 4 probleem hebben met het maken van vrienden, omdat jij nooit hebt geleerd hoe je vrienden kunt maken waardoor jij op een level 2 zit.

En even voor de duidelijkheid, niet dat iedereen gaat beweren dat ik zeg dat mensen dom of niet slim zijn. Ik zie mijn leven zo. Er zijn heel veel verschillende aspecten in het leven en je bent nou eenmaal niet goed in alles. Je kan misschien een level 8 zijn in communiceren, maar een level 2 zijn in rekenen, je kunt misschien een level 9 zijn in voetballen, maar een level 3 in hockey. Je kunt een level 8 rapper zijn, maar een level 1 gitarist.

En dat geeft ook niks. Het geeft pas iets als jij een probleem hebt die levels groter zijn dan jij en die je zelf op moet lossen.

Groei naar een hoger level

Het komt er allemaal op neer welke keuze je maakt zodra je tegen een level 6, 7, 8 of 9 aanloopt terwijl jij een lager level hebt.

De keuze tussen, ik loop ervoor weg of ik zorg dat ik een hoger level krijg dan mijn probleem.

Nadat ik deze theorie had geleerd uit het boek “Het miljonairsbrein ontrafeld” dat ik las toen ik in een niet zo’n goede periode zat van mijn leven met schulden heb ik besloten om mezelf te gaan upgraden door mijn level hoger te krijgen.

Dit deed ik door te gaan lezen over financien en te gaan leren hoe geld werkt. Een boekje gekocht “boekhouden voor dummies”. Informatie opgezocht over hoe je zo snel mogelijk je schulden kunt aflossen. Etc. Etc. En al die informatie leerde mij hoe ik mijn probleem level 6 kon oplossen.

Ik groeide hierdoor naar een level 7 en misschien zelfs wel level 8 en om eerlijk te zijn, als ik nu weer in hetzelfde schuitje terecht zou komen zou ik nu niet zenuwachtig of overspannen worden zoals toen, want het is maar een level 6 probleem en ik ben een level 8. Mijn “Grote” probleem is dus een “klein” probleem geworden om dat ikzelf “groter” ben geworden.

09. Kijk naar tijd vanuit een ander perspectief

Een paar jaar geleden kwam ik iemand tegen op het station. We raakte aan de praat en we hadden het over dingen die we nog graag zouden willen doen in ons leven.

Wat me het meest bij is gebleven van ons gesprek is dat hij na zijn dromen opgenoemd te hebben zei: “Maar ik ben te laat. Ik ben al 40”.

Welke dromen we het over hebben gehad weet ik al niet meer, maar het ging over reizen volgens mij. Dat doet er ook niet toe, want waar ik sinds dien over na dacht is dat het goed kan zijn dat er meerdere mensen de 40 gepasseerd zijn en het gevoel hebben, dat als ze nog niet bereikt hebben wat ze altijd al hadden willen bereiken dat ze dan nu te laat zijn en hun dromen laten varen.

Ik besefte me op dat moment dat ik tijd heel anders ervaar en gelukkig ben ik niet de enige hoor. Maar voor zij die wel het gevoel te hebben rond hun 40ste 50ste “te laat” te zijn, wil ik graag mijn beeld hierover delen en je een ander perspectief laten zien.

Het perspectief waardoor ik juist enorm enthousiast ben dat ik de 40 gepasseerd ben en dat ik het gevoel heb dat mijn leven nu pas begint.

Vorig jaar werd ik zelf 40 en zat ik gewoon wat na te denken. Ik bedacht me dat mijn moeder die dat jaar 70 werd op dat moment 30 jaren meer heeft meegemaakt dan ik.

Als ik dan zie hoe vitaal mijn moeder is geloof ik dat ze nog wel 80, 90 of misschien wel 100 wordt.. Welke leeftijd het wordt moeten we nog zien. Ik dacht toen na over mijn afgelopen 40 jaar. Dat er zoveel gebeurt is de afgelopen 40 jaar, waar ik allemaal ben geweest, welke fases ik allemaal heb meegemaakt, vriendinnetjes, samenwonen, school, werk, verhuizen, enzofoort, enzofoort.

Sommige dingen weet ik nog heel goed, sommige dingen staan me nog vaag bij, maar wat ik me zeker herinner is dat ik op al die momenten in mijn leven, me nooit had kunnen voorstellen dat ik nu ben waar ik nu ben.

Niks staat vast, wat je ook plant het gaat altijd anders en dat is ook zeker niet erg. En toen drong het pas echt door. Als ik wel 80, 90 of 100 wordt (Wat in deze tijd best haalbaar is met alle technologien), dan heb ik de tijd die ik nu al heb geleefd nog een keer ga leven.

Ik heb vanaf dit moment nog zeker 30 a 40 jaar. En natuurlijk kun je onder een bus komen of opeens doodgaan, maar wat als je dat wel allemaal overleeft.

Shit hé! Nog 40 jaar om dat bedrijf op te starten wat je altijd al had willen doen. Nog 40 jaar om die reis te maken die je altijd had willen maken. 40 jaar om te sparen voor dat huis die je altijd al had willen hebben.

40 jaar is niet het einde. Het is pas het fucking begin.. Ik wordt er alleen al enthousiast van als ik het er over heb.

10. Doe, zonder hier iets voor terug te verwachten

Het laatste wat ik in deze blog wil meenemen is dat je dingen die je bijvoorbeeld voor anderen doet, het beste kunt doen zonder er iets voor terug te verwachten.

Help je graag anderen doe dat dan lekker, maar verwacht niet dat diegene dat ook voor jou doet.

Het is gewoon een feit dat niet iedereen hetzelfde is. Als jij altijd voor je vrienden klaar staat, wil dat nog niet zeggen dat zij dat ook doen. Op het moment dat jij iets doet met de verwachting er iets voor terug te krijgen, doe je iets met “voorbedacht raden”. Je verwacht namelijk eigenlijk wel iets ervoor terug.

Om nog even terug te komen op het punt waar ik zeg “behandel anderen zoals jij wil dat anderen jou behandelen”. Daarvoor geldt exact hetzelfde.

Je kan een ander niet dwingen vriendelijk tegen jou te zijn, door vriendelijk te zijn. Het gaat er gewoon om dat je vriendelijk bent. Op deze manier trek je vanzelf vriendelijke mensen aan. Maar je bent vriendelijk, omdat je nou eenmaal vriendelijk bent.

Het mooie hiervan zal ook zijn dat je erachter kunt komen dat die persoon waarvan jij graag zou willen dat die ook vriendelijk tegen jou doet, dat nooit zal doen en op het moment dat je dat door hebt, kun je jezelf afvragen of het nog wel belangrijk is dat deze persoon in je leven is. Natuurlijk heb je met je ouders en broers of zussen weinig keuze, maar de rest om je heen.. Denk daar eens over na.

Ben jij altijd degene die anderen geld leent als ze het moeilijk hebben? Verwacht dan niet van anderen dat ze dat ook voor jou doen als jij een keer geld problemen hebt.

Het moment dat je van anderen gaat verwachten dat ze hetzelfde zijn als jij ga je keer op keer teleurgesteld raken. Als je niks terug verwacht, dan is het een extra leuke verassing als je wel een keer iets terug krijgt en het is dan extra leuk als dat vanuit een hele andere hoek komt.

Karma werkt op mysterieuze wijze.

Bonus

Dan wil ik nog één bonus les delen die mijn leven.

Leer vergeven en blijf nooit met haat in je lijf zitten.

Hoe het precies werkt weet ik niet, maar wat je ook hebt meegemaakt probeer de ander te vergeven. Ik zeg niet dat je het moet vergeten, ik zeg ook niet dat je per se vriendjes met elkaar moet zijn, maar op het moment dat je zegt “ik vergeef je voor hetgeen je mij hebt aangedaan” valt het als een baksteen van je af, verdwijnt de haat in je en zul je zien dat je opeens verder kunt met leven. Verder kunt met jouw leven.

Haat en boosheid vreet je op van binnen en iedereen om je heen ziet het bewust of onbewust in je zitten en het houdt je tegen de persoon te zijn die je bedoelt bent te zijn. Je kan er zelfs ziek van worden.

Laat het los en verplaats je focus naar positieve dingen.

Wat zijn jouw levenslessen die je altijd volgt voor een leuker leven?