Alternatief voor sparen bij MoneYou

Published On: 20 september 2020Categorieën: Financiën, Sparen en Beleggen4,4 min read0 Reacties on Alternatief voor sparen bij MoneYouViews: 568

ABN-Amro heeft aangekondigd dat de stekker uit MoneYou getrokken wordt. Jarenlang was MoneYou een interessante optie om te sparen met een concurerende rente. Deze rente is echter de laatste jaren zo laag, dat er niet veel meer mee te doen valt. Wat is een alternatief voor sparen bij MoneYou?

Disclaimer: Ik ben geen professionele belegger, financieel adviseur of beleggingsadviseur. In alle gevallen blijf je zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Beleggen brengt risico met zich mee en kan leiden tot verlies. Ik deel enkel en alleen wat ik zelf heb geleerd en toepas op mijn eigen vermogen

ABN-Amro geeft zelf al aan dat de huidige lage rente nog wel een poos zo laag zal blijven. Als je dan toch ergens heen moet met je spaargeld, lijkt het mij verstandig om ook eens na te gaan denken wat een alternatief zou kunnen zijn voor sparen.

Met de huidige lage rente (Gemiddeld 0,08%) op spaarrekeningen en daarbij gekeken naar de inflatie (Afgelopen jaar 2,72%) kun je tot de conclusie komen dat je geld elk jaar minder waard wordt.

Met sparen heb je in ieder geval een garantie, en dat is dat je de komende jaren een vast héééél laag rendement zal hebben en dus verlies zal maken op je spaar centjes.

Is beleggen een alternatief voor sparen?

Een alternatief voor sparen is om te gaan beleggen. En beleggen brengt risico’s met zich mee, maar hoe groot zijn die risico’s? Wat is Wijsheid?

Om erachter te komen of beleggen eventueel voor jou een een optie zou zijn moet je jezelf een aantal vragen stellen.

Hoeveel tijd heb je?

Heb je je geld binnen een paar jaar nodig of wil je helemaal geen risico lopen, dan zou ik in jou geval gewoon blijven sparen. Wil je je geld voor langere tijd opzij zetten? Bijvoorbeeld 5 jaar of voor langere termijn? Dan kan beleggen verstandig zijn.

Hoe meer tijd, des te lager het beleggingsrisico

Als je gaat beleggen kun je op je klompen voelen aankomen dat er een crisis voorbij gaat komen waarbij de koersen aanzienlijk zullen dalen. Dat is overigens geen probleem, want goede en slechte beursjaren wisselen elkaar af. Zo lang je maar genoeg tijd hebt, is de kans groot dat je over de al die goede en slechte jaren gemiddeld een goed rendement behaalt.

Een grote klap zou je alleen voelen als je al je geld in 1x zou inleggen. Er is dan een kans dat de beurs weer een dip krijgt en dat deze heel lang nodig heeft om te herstellen. Dat zou natuurlijk op de lange termijn weinig tot niks opleveren.

De strategie is om consistent geld in te leggen. Maandelijks een bedrag voor de gehele looptijd. Belangrijk daarbij ook is om niet proberen te timen. Gewoon het liefst via automatische incasso elke maand een bedrag.

Voorbeeld:

Zoals je ziet hebben we in de historie van de AEX al een aantal keren een dikke dip gezien. Maar zoals je ook kunt zien is de koers na de dip in alle gevallen hoger uitgekomen dan ervoor. Over de lange termijn hersteld heeft het zich hersteld en hoger teruggekomen dan ervoor.

Bron: meesman.nl

De AEX stond ooit op 700

In 2000 stond de AEX op 700 en tot op heden is deze nog niet op deze stand terug gekomen. Veel mensen zeggen daarom dat beleggen over die periode van 20 jaar niks heeft opgeleverd.

Dit is echter alleen waar als je toevallig net in 2000 al je geld in de AEX had gestoken. En dat is dus juist niet de strategie die wij willen aanhouden. Maandelijkse inleg heeft de meeste kans op rendement.

Uiteraard blijft het natuurlijk een risico, want niemand kan de toekomst voorspellen. Mijn persoonlijke gedachte is dat de kans dat we de komende jaren een hogere rente dan 3% op onze spaarrekeningen krijgen een stuk lager is dan de kans dat we de komende jaren een hoger rendement krijgen op beleggingen.

Beleggen een alternatief voor een spaarrekening bij MoneYou?

Gezien de huidige economische situatie omtrent het Corona virus, de huidige lage rente op spaarrekeningen en het vooruitzicht dat deze rente de komende jaren nog niet zal gaan stijgen maakt het in mijn ogen extra interessant om te gaan beleggen, zolang je je maar aan de volgende 7 regels houdt.

  1. Hoe langer de tijd, hoe beter
  2. Kies een goede verdeling tussen aandelen en obligaties
  3. Volg de markt
  4. Zorg dat de kosten laag zijn
  5. Stort consistent
  6. Bouw het risico af
  7. Hou je aan het plan

Ben je dus op zoek naar een alternatief voor sparen bij MoneYou overweeg dan eens om te gaan beleggen. Zorg dat je goed geinformeerd bent voordat je stappen neemt en bepaal voor jezelf hoe comfortabel je bent met risico en hoe veel risico je bereid bent te nemen.

Overstap strategie

Zoals ik al aangaf is het niet verstandig om ineens alles te beleggen. Heb je al een groot bedrag gespaard, dan kun je de volgende strategie gebruiken.

Bij Brand New Day kun je een spaarrekening en een belegrekening openen. Je kunt dan al je spaargeld op je nieuwe spaarrekening storten en rustig vandaaruit beginnen met het inleggen op je nieuwe belegrekening.

Ik herhaal nogmaals dat ik geen financieel adviseur ben en dat beleggen risico’s met zich mee brengt. Dit artikel laat enkel zien welke strategie ik zelf gebruik. En dit heb ik altijd al eens willen zeggen; Resultaten uit het verleden, zijn geen garantie voor de toekomst.

Bekijk hier meer informatie over beleggen en sparen bij Brand New Day

Laat gerust een reactie achter als je een vraag hebt.