Bang om fouten te maken?

Published On: 4 maart 2020Categorieën: Leef een leuker leven7 min read0 Reacties on Bang om fouten te maken?Views: 403

Regelmatig hoor ik mensen om me heen zeggen dat ze bang zijn om fouten te maken. Waarom? vraag ik dan en dan krijg ik antwoorden als “ja.. Dat weet ik eigenlijk niet” of “Dan voel ik me een loser als ik fouten maak” ook een mooie is “Ik wil niet dat anderen denken en zien dat ik fouten maak”. Waarom ik het interessant vind als ik mensen dat hoor zeggen is, omdat ik heb geleerd om zoveel mogelijk fouten te maken. Ik wil je in deze korte blog “fouten maken” vanuit een ander perspectief laten zien wat je hopelijk gaat helpen met het maken van meer fouten.

Even voor de duidelijkheid, ik begrijp de gedachtes bij fouten maken heel goed. Vooral als je de mening van anderen heel belangrijk vind, maar ook als je de mening van jezelf zo belangrijk vind.

Waarom is fouten maken niet leuk?

Als je een fout maakt kan dat natuurlijk gevolgen hebben. Financiële gevolgen voor als je bijvoorbeeld iets stuk maakt of als er iets mis gaat, omdat je een foutje hebt gemaakt. Het kan ook zo zijn dat je wordt uitgelachen als je een fout maakt. Heb je wel eens een coole move proberen te maken waarbij je plat op je gat ging en iedereen lachte je uit? Dat voelt best klote..

Ik herinner me dat ik vroeger een brommer had en indruk wilde maken op een meisje. Ik stond voor haar school op haar te wachten en toen ik haar zag dacht ik indruk te gaan maken door een wheelie te maken en dan vlak bij haar te stoppen. In mijn gedachte zag het er vet cool uit, maar in werkelijkheid ging ik onderuit en vlogen de stukken van mijn brommer af. Zoiets als dit:

Iedereen lachte me uit en dat voelde natuurlijk niet leuk. Dat hele meisje heb ik ook nooit meer gezien. Het punt is.. Ik weet hoe het voelt.

Daarnaast krijgen veel mensen met social media tegenwoordig waar alle foto’s, filmpjes, grapjes en ondernemingen die worden gedeeld altijd perfect het gevoel dat ze ook perfect moeten zijn.

Die perfecte foto, dat perfect synchrone dansje, dat flesje dat in 1 keer rechtop blijft staan. We beginnen er niet aan, want dat gaat toch nooit lukken zonder dat het fout gaat.

Wat dacht je van die mooie inspiratie filmpjes, waarbij je super geïnspireerd van wordt, die vrouw doet dat zo even in één keer zonder fouten maken.

Die ene investeerder die enorm rijk is geworden door geïnvesteerd te hebben in Google, Facebook of andere top aandelen. De meesten noemen het geluk of uiterst intelligent.

Elke keer als je dat ziet, denk je bij jezelf als ik dat doe gaat het fout, dat kan ik nooit, ik ga plat op me bek als ik dat doe, dus dan doe ik het maar niet!

Ander perspectief

Wat mij enorm heeft geholpen en ik moet zeggen dat ik er de laatste tijd steeds meer over nadenk, is om mij te beseffen dat al die mooie filmpjes, al die perfecte foto’s, al die sporters en al die inspiratoren en investeerders niet in één keer die opname hebben gemaakt.

Voor die ene perfecte Instagram foto zijn soms honderden foto’s vooraf gegaan. Voor die ene opname van die bottle flip die in 1x goed gaat zijn er al tientallen opnames vooraf gegaan.

Bedenk jezelf hoe vaak die gasten die super lange wheelies kunnen maken al hebben geoefend en hoe vaak ze al, net als ik die het net voor de eerste keer deed, op hun plaat zijn gegaan.

Die mensen die inspirerende filmpjes maken zijn jaren lang fouten aan het maken om erachter te komen hoe het leven nu eigenlijk in elkaar zit. Zij hebben geleerd dat alleen als ze fouten maken ze beter kunnen worden.

Die investeerder die miljonair is geworden van die ene investering heeft voordat hij succesvol werd honderden, misschien wel duizenden of wel tienduizenden euro’s verloren aan investeringen die niets hebben opgeleverd.

Maar denk hier eens over na

Hoe heb je leren fietsen? Hoe heb je leren schaatsen? Hoe heb je leren gitaarspelen? Hoe heb je leren lopen? Kon je het in 1x of ben je een paar keer op je bek gegaan? Ik wel namelijk. Het waren pijnlijke momenten, maar opstaan en opnieuw proberen.

Wat voor beroep heb je? Heb je eerst moeten leren en oefenen en fouten maken voordat je kon wat je nu kunt? Ik weet zeker dat het antwoord JA is.

Kortom, het gezegde “Oefening baart kunst” bestaat niet voor niks. Je MOET eerst honderden keren fouten maken voordat je iets goed kunt. Je moet tientallen keren wheelies proberen te maken voordat je een mooie wheelie kan maken. Je moet oefenen en fouten maken om van je fouten te kunnen leren. Je moet misschien zelfs in het begin 500 foto’s maken om de perfecte foto te maken.

Je zult alleen merken doordat je 499 fouten hebt gemaakt, je 499 keer hebt geleerd hoe het niet moet. En dat de volgende perfecte foto misschien 300 foto’s nodig hebben en later zelfs 100 of 50.

Streef daarom naar het maken van zoveel mogelijk fouten. Hoe meer fouten je maakt, des te meer je leert en des te beter je wordt.

Maar wat zullen anderen wel niet van me denken?

Daar kan ik heel kort en bondig over zijn. De mensen die het waard zijn om in jouw inner circle te zitten zullen super trots op je zijn en je ondersteunen en toejuichen om het nog een keer te doen net zolang tot het wel lukt wanneer je die fout maakt. Degene die je uitlachen of zelfs voor de gek houden zijn de mensen die eigenlijk jaloers zijn op het feit dat jij gewoon doet en probeert wat je leuk vind terwijl ze dat eigenlijk zelf ook wel willen, maar bang zijn wat anderen van hun denken ;)

Snap je? Het aller niet belangrijkste is wat anderen van je denken. Het allerbelangrijkste is dat je doet wat diep van binnen goed voelt voor jou. En wat een ander daar van denkt, mag ie lekker zelf weten.

Zelf merk ik dat ik ook nog wel eens iets uit stel of er te lang over twijfel, omdat ik bang ben om te falen of omdat ik bang ben voor wat anderen van mij zullen denken, maar ik doe het lekker toch.

Fouten toegeven!

Op de technische school in Hoorn zei een leraar altijd tegen mij. “Jongen, als je een fout maakt of gewoon iets niet goed doet kom dan naar mij en vertel me wat er fout is gegaan. We kunnen dan samen kijken wat je ervan kunt leren, zodat je het de volgende keer wel goed kan doen.”

Dit heb ik mijn hele leven onthouden en heb daardoor ook nog nooit moeite gehad met het toegeven van mijn fouten.

Het grappige van mensen die denken dat ze hun fouten kunnen verbergen is dat ze ook daadwerkelijk denken dat niemand heeft gemerkt dat je iets fout hebt gedaan. Net als met een leugen, uiteindelijk komt het uit en in mijn ogen is het feit dat als iemand anders erachter komt, dit veel zwaarder is als dat je zelf een grote jongen of meid bent geweest en je fout hebt toegegeven. Dat laat namelijk zien dat je ballen hebt en dat je verantwoordelijkheid neemt.

Maak jij nooit fouten?

O ja, en als laatste. Als jij nooit fouten maakt, dan wordt het misschien wel eens tijd dat je iets voor het eerst doet. Als je namelijk nooit fouten maakt betekent het eigenlijk dat je dingen doet die je al kan. En ook al zijn die dingen veilig om te doen, je leert er niks van. Doe iets buiten je comfort zone en je groeit.

Ik hoop echt dat je hier iets aan heb. Het kan zijn dat het soms een beetje door elkaar heen is geschreven. Zo ben ik nou eenmaal en soms schrijf ik gewoon niet snel genoeg om mijn gedachte bij te kunnen benen, maar ik geloof dat er nog wel een touw aan vast te knopen is. Steen voor steen naar een leuker leven.

Waar kijk jij tegenop en wat houdt jou tegen om fouten te maken? Laat gerust een reactie achter en als je een vraag hebt, dan mag je die ook altijd stellen via een reactie of stuur me anders een berichtje.