Beleggen – Wat kost een bank/broker op lange termijn?

En belangrijker nog. Wat is het verschil op lange termijn tussen lage (0,22%) kosten en hogere (1%) kosten?

Onlangs werd er in de ChooseFI Netherlands Facebook groep de vraag gesteld over spreiding en diversificatie van beleggingen en bij welke brokers of banken de rest van de leden hun beleggingen doen. Als je al in wereldwijde ETF’s belegt zoals VWRL bijvoorbeeld, ben je al enorm aan het spreiden. Je bezit namelijk met zo’n fonds een klein stukje van honderden bedrijven. Het enige waar je dan nog aan zou kunnen denken is het spreiden van je vermogen in aandelen of obligaties. Maar als je het advies volgt van meneer J.L. Collins over spreiding, dan ga je tijdens je vermogensopbouw fase voor 100% in aandelen en pas tijdens je vermogensbehoud fase ga je pas je vermogen spreiden naar obligaties. En hoeveel procent de spreiding gaat zijn hangt helemaal van jezelf af en waar jij je prettig bij voelt. Zelf zit ik nog in de vermogensopbouw fase dus ga ik 100% in aandelen.

Wat ik in de reacties ook las waren de reacties over andere banken dan De Giro en Brand New Day waarbij het veel ging over spreiding en waar de kosten meer voor lief werd genomen. Wat aan de ene kant logisch is, want wat maakt het nou voor verschil of je 0,22% kosten betaald of 0,5%. Toch ben ik eigenlijk wel benieuwd wat het verschil is op de lange termijn en hoeveel geld het je uiteindelijk heeft gekost.

Welke invloed hebben de beleggingskosten op je eindvermogen op lange termijn.

Sharon, Walter en Samira. Beiden zijn ze 25 jaar oud hebben allebei een beleg rekening, maar wel allebei bij een andere bank.

Kosten

Sharon heeft wel eens gehoord dat je zo laag mogelijke kosten moet hebben voor je beleggingen, dus ze heeft gezocht naar een bank of broker met redelijk lage kosten van 0,22%.

Walter had iets minder oog voor de kosten en koos een bank of broker met 0,50% kosten.

Samira daarentegen heeft er helemaal niet op gelet en heeft op advies van een vriend, met zogenaamd verstand van zaken, een bank gekozen welke actief beheerd wordt. Deze bank rekent 1% kosten.

Start kapitaal en maandelijkse inleg

Alle drie hebben ze een start vermogen van €15.000,- en allemaal hebben ze besloten vanaf nu voor de komende 20 jaar €400,- per maand te sparen op hun belegrekening. We gaan ook uit van een gemiddeld rendement van 6% op basis van de gemiddelde resultaten uit het verleden.

Resultaten na 20 jaar

Na 20 jaar

Kosten percentage

Vermogen opgebouwd

Kosten gemaakt

Sharon

0,22%

€218.600,36

€6077,51

Walter

0,5%

€211.134,29

€13.543,58

Samira

1%

€198.516,05

€26.161,82

Let op! In deze berekening is geen rekening gehouden met eventueel belasting, inflatie en andere kosten. De berekening is puur ter illustratie van het verschil in impact op lange termijn en de verschillende kosten percentages. Om deze berekening te maken heb ik gebruik gemaakt van de calculator op deze pagina. https://www.begintoinvest.com/expense-ratio-calculator/ dus vul gerust je eigen getallen in en ga rekenen.

Ik wist dat er aardig wat verschil is als je het zo uitrekent, maar nu ik het nog een keer zie schrik ik toch enorm van de impact.

Zoals je dus kunt zien zijn de kosten voor Sharon €6077,51 waar Walter bijna €7500,- meer aan kosten heeft betaald over die 20 jaar met maar een verschil van 0,28%. Deze kosten die dus, als je een beetje gaat kijken naar verschillende aanbieders, het verschil kan zijn tussen een eindvermogen van €218.600,- en €211.134,-. Dat vind ik best een groot verschil.

1% kosten maakt een nog serieuzer verschil als je het mij vraagt. Na 20 jaar heb je met maar 0,78% verschil in kosten een verschil van ruim €20.000,-.

no way wow GIF
20.000 EURO????

Het lijkt dus weinig, maar op de lange termijn kan het je dus tienduizenden euro’s schelen, wat tevens betekent dat het bereiken van je Financieel Onafhankelijksheidsbedrag (FO bedrag) zomaar een jaar of twee langer kan duren. En dat allemaal voor nog geen hele procent meer aan kosten.

Heb jij al eens gekeken welke jaarlijkse kosten jouw bank of broker rekent voor je beleggingen en heb je dan al eens de berekening gemaakt met de reken tool? Je vind de rekentool hier.