Besparen op je internet en mobiel

Published On: 1 mei 2023Categorieën: Financiën, Sparen en Beleggen4 min read0 Reacties on Besparen op je internet en mobielViews: 318

Heb jij ook het gevoel dat je te veel betaalt voor je internet- en mobiele abonnement? Dan ben je zeker niet de enige! Het goede nieuws is dat er manieren zijn om te besparen op deze kosten, zonder in te leveren op de kwaliteit van de service. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je flink wat geld kunt besparen op je internet- en mobiele abonnement, zodat je wat meer geld overhoudt voor andere leuke dingen.

Laten we beginnen met het internet abonnement. De meeste mensen betalen voor een abonnement met een hoge snelheid en plus een televisie abonnement. Terwijl een heleboel mensen die hoge snelheid niet eens nodig hebben en wie kijkt er nog ouderwedse televisie tegenwoordig? Waarom zou je betalen voor iets wat je niet gebruikt? Een goedkopere optie is om te kiezen voor een abonnement met een lagere snelheid en misschien zelfs zonder ouderwedse televisie.

Wees eens eerlijk. Wat kijk je vaker? Netflix of 1 van de andere on demand televisie providers of naar normale televisie. Ikzelf, en de meeste mensen om me heen, alleen maar on demand. In de meeste gevallen merk je hier dus niets van in je dagelijkse gebruik van het internet en bespaar je flink op de kosten.

Nu naar het mobiele abonnement. Veel mensen betalen nog steeds voor een abonnement met onbeperkt bellen en sms’en en een enorme bundel data, terwijl de meesten van ons tegenwoordig vooral communiceren via WhatsApp of andere apps en meestal gewoon op de Wifi thuis of op het werk verbonden zijn. Kijk eens kritisch naar je gebruik en beslis of je echt onbeperkt bellen en sms’en nodig hebt. En kijk eens bij je provider hoeveel data je daadwerkelijk verbruikt. In veel gevallen kun je een goedkoper abonnement vinden dat beter past bij je gebruik.

Als voorbeeld heb ik hier een vriendin van mij, laten we haar Jeanet noemen. Jeanet had een abonnement bij Vodafone met 100 GB data en onbeperkt bellen. Zij betaalde hier maandelijks €28,- voor, maar omdat ze Ziggo heeft, krijgt ze €5,- korting. Ze betaald dus €23,- per maand. Haar Ziggo abonnement Start Internet met TV Compleet: €60,50. Totaal Mobiel + Internet en TV betaald Jeanet bij elkaar €83,50 per maand. is €1002,- per jaar.

Volgens de ACM is de bundel korting voor de meeste consumenten de drempel om over te stappen, maar zoals je hieronder zult zien loont het meestal nog om over te stappen.

Toen Jeanet namelijk besefte dat ze eigenlijk niet veel GB’s verbruikt, bijna nooit belt en daarnaast eigenlijk nooit normale televisie keek, besloten we samen eens te gaan kijken naar een alternatief.

Zelf zijn mijn vrouw en ik in 2020 overgestapt naar (affiliate link ->) Youfone met internet en twee mobiele telefoons waarbij we in eerste instantie €168,- per jaar bespaarde. En omdat de prijzen veel goedkoper zijn geworden en we de TV hebben opgezegd besparen we nog meer, dus een mooie kans om eens te kijken wat Jeanet zou gaan besparen.

We zijn eerst gaan kijken wat haar huidege verbruikt is en dat is nog geen 10Gb per maand, bellen nog geen 10 minuten per maand en ouderwetse Tv kijkt ze niet, alleen wat netflix en YouTube voor muziek.

We zijn eens gaan kijken naar (affiliate link ->) de huidige aanbiedingen van Youfone. Op het moment van schrijven is er een leuke actie gaande dat als je Internet en Sim Only afneemt, je extra data krijgt. De zogenaamde combi deal. In dit geval kiezen we voor een Sim Only Abonnement van 10Gb (+extra 4GB Bundelbonus) voor €9,50. = €114,- per jaar

Voor het internet Abonnement hebben we gekeken naar Glasvezel 50 Mbit (meer dan genoeg voor de gemiddelde internet gebruik(st)er) voor de eerste 6 maanden €17,- en daarna €43,-, dus €360,- per jaar.

Jeanet gaat nu dus €474,- per jaar betalen en bespaard het eerste jaar alleen al €528,-. Persoonlijk vind ik dat best een groot bedrag.

Nu zal je misschien zeggen, ja maar dat jaar erna gaat ze de volle €43,- per maand betalen, maar dan bespaard ze alsnog €372,-. Het leuke van Youfone is alleen dat je na een jaar je internet weer kan verlengen met de aanbieding van dat moment.

Naast deze tips zijn er nog meer manieren om te besparen op je internet- en mobiele abonnement. Kijk bijvoorbeeld eens naar bundels waarbij je deze twee abonnementen combineert. Vaak is dit voordeliger dan twee losse abonnementen. Ook kun je op vergelijkingssites kijken om te zien welke aanbieders het voordeligst zijn.

Kortom, er zijn genoeg manieren om te besparen op je internet- en mobiele abonnement. Het is een kwestie van kritisch kijken naar je gebruik en beslissen wat je echt nodig hebt. Door over te stappen naar een goedkoper abonnement kun je flink wat geld besparen, zoals Jeanet ook heeft ervaren. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet wat extra geld overhouden voor leuke dingen?