Coronavirus, beleggingskans of juist niet?

Published On: 16 maart 2020Categorieën: Financiën, Sparen en Beleggen6,6 min read0 Reacties on Coronavirus, beleggingskans of juist niet?Views: 422

Zoals iedereen wel heeft gemerkt zijn de koersen op de beurs vanwege de #coronapocolypse enorm ingezakt, maar wat moet je nu doen? Rustig zitten en niks doen, verkopen, bijkopen, goud kopen? Het is allemaal wat en het kan aardig wat stress met zich mee brengen. Laat ik beginnen met zeggen dat je in alle gevallen altijd moet doen en dat is rustig blijven. Maak geen paniek beslissingen, want dat zijn vaak de beslissingen waarvan je achteraf spijt van krijgt. Ik laat je in dit artikel zien hoe ik hier mee om ga.

Disclaimer: Ik ben geen professionele belegger, financieel adviseur of beleggingsadviseur. In alle gevallen blijf je zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Beleggen brengt risico met zich mee en kan leiden tot verlies. Ik deel enkel en alleen wat ik zelf heb geleerd en toepas op mijn eigen beleggingen

Om meteen de stelling uit de weg te ruimen dat ik ongevoelig ben en geen empathie heb voor de mensen die serieus getroffen worden door deze Corona crisis wil ik bij deze mijn medeleven delen. Mijn wens is dat iedereen de ellende dat dit virus met zich meebrengt bespaard blijft. Voor zij die zelf slachtoffer zijn of relaties hebben die het slachtoffer zijn geworden van het corona virus wil ik heel veel sterkte wensen in deze moeilijke soms angstige tijden.

Maar zoals onze eigen Johan Kruijff ons altijd heeft geleerd. “Elk nadeel heb ze voordeel”, past op dit moment ook toe in de financiële en beleg wereld. Terwijl namelijk nu heel veel mensen in paniek raken en zelfs uit angst gaan verkopen (wat je dus NIET moet doen), zou je je eigenlijk moeten realiseren dat de aandelen en de ETF trackers (Waar ik zelf in beleg) op dit moment in de aanbieding zijn.

De strategie

Aangezien de rentes bij banken enorm laag zijn, even in het kort de strategie die ik volg. Ik beleg enkel voor de lange termijn. Een periode ben ik bezig geweest met proberen de markt te verslaan, maar gelukkig was ik, voordat ik enorme bedragen heb geïnvesteerd, zo slim geweest om mezelf te herkennen en te beseffen dat ik helemaal niet geschikt ben om actief te handelen. Ik heb namelijk a: Geen geduld daarvoor (Met pokeren ga ik als ik er klaar mee ben namelijk all in, waardoor ik bijna altijd verlies mits ik geluk heb) en b. Ik wil me graag bezig houden met dingen die ik echt leuk vind.

Daarom heb ik, na het luisteren van een podcast genaamd ChooseFI waarin een meneer genaamd J.L. Collins wordt geïnterviewd over zijn boek “The Simple Path To Wealth”, besloten om zijn buy and hold strategie te volgen wat betekent: Elke maand een bedrag investeren in Vanguard ETF’s voor de lange termijn en wat er ook gebeurt, laten staan en elke maand gewoon kopen. Niet de markt bekijken en uitstellen omdat de markt juist hoog of laag staat, maar gewoon consistent op hetzelfde moment aanschaffen.

Maar waarom dan?

Simpel. Er zijn maar een paar mensen in de hele wereld die hebben gedaan en/of doen wat Warren buffett heeft gedaan en dat is succesvol handelen in aandelen en er een hoger rendement op nahouden dan bijvoorbeeld het volgen van een index tracker als de S&P 500 welke historisch gezien een gemiddeld rendement heeft van 8%. Door een ETF tracker aan te kopen en gewoon te laten staan heb je dus ook de mogelijk om een gemiddeld rendement van 6 tot 8% te pakken per jaar. Alleen hoef jij er niet zelf actief voor te handelen of hoef je niet een ander, vaak over betaald, voor jou te laten handelen.

De kansen

Als je kijkt naar de daling in waarde van bijvoorbeeld de ETF VWRL van VanGuard (die ik zelf koop) sinds de uitbraak van het Corona virus hebben we tot vandaag 16-03-2020 een daling meegemaakt van ruim 27%. Een maand geleden was deze nog €88,84 waard en nu €63,80.

Bekijk hier de live interactieve grafiek

Mijn eerste aanschaf van deze ETF tracker was precies een jaar geleden. En als je dan goed kijkt heb ik precies het bedrag betaald voor wat hij nu weer waard is.


Wat je op deze grafiek ook kunt zien is dat vanaf dat moment tot eind januari deze tracker gestegen is naar €88,84. Ja maar daarna is hij direct weer gekelderd zul je nu denken. Inderdaad, maar als we dan nu gaan kijken naar de volledige history van de afgelopen 7 jaar kijkt zie je dat over het gehele verloop er altijd een stijgende lijn is.

Dus als je dit in je achterhoofd houd en beseft dat ondanks dat de prijzen gekelderd zijn de waarde weer terug zal komen naar die €88,- en zelfs hoger, dan kun je de conclusie trekken dat de kans die het corona virus ons op dit moment geeft is dat we deze VWRL ETF tracker in de aanbieding kunnen kopen.

Stiekum zit ik al een hele poos te wachten op een beurs crash, omdat ik weet dat we in een piek zitten en de beurs wel een keer zou moeten crashen. En wanneer dit gebeurt hou ik lekker rustig mijn aandelen vast en koop wat extra bij met de wetenschap dat over misschien een jaar, misschien 2 jaar misschien wel 10 jaar de beurs weer aangetrokken is en hoger staat dan die €88,-.

Nou zul je misschien zeggen, dit is maar een overzicht van de afgelopen 6 jaar. Hieronder dan nog even de historische gegevens van de S&P500 van de afgelopen 90 jaar

Zoals je ziet, over de lange termijn zie je ondanks de dips dat er een stijgende lijn in zit. Lange termijn ETF VWRL is vanuit hoe ik het zie veel veiliger dan zelf gaan prutsen.

Heb je nu wel paniek

Als je nu grote paniek hebt, omdat je je hele vermogen in rook ziet opgaan en je op het punt staat om op de verkoop knop te drukken, STOP dan nu en luister hieronder naar de speciale meditatie van de heer J.L. Collins die gemaakt is speciaal voor beleggers die tijdens een crash hun hele vermogen zien instorten en uit paniek op het punt staan alles te verkopen wat ze hebben.

Ik hoop dat je een beetje gekalmeerd bent.

Tot slot

Allereerst beleg alleen maar met geld wat je over hebt en niet nodig hebt voor je dagelijkse kosten. Onthou dat dit beleggingen zijn voor lange termijn 10, 20, 30 misschien wel 40 jaar.

Als je wat geld apart hebt gezet voor dit moment spreid de investeringen dan een beetje. We hebben vandaag gehoord dat het nog wel een paar maanden gaat duren. Grote kans dat de beurs nog wel een heel eind gaat zakken ook. Als je nu in 1x al je extra geld investeerd en het zakt nog iets verder loop je dat mis. Daarentegen als de beurs nu weer omhoog zou gaan, dan zou je iets van de winst kunnen missen, maar ik geloof in de huidige situatie dat het niet zo snel zal gaan.

Ben je zelf al belegger, dan is het misschien interessant om bij te gaan kopen. Beleg je nog niet, dan raadt ik je van harte de online broker de Giro aan.

Maak gratis een account aan, upload geld met iDeal, zoek naar VWRL en koop je eerste ETF’s. #set4life

Wil je graag beleggen waarbij je gewoon elke maand lekker wat geld apart zet, zonder te hoeven nadenken welke ETF of hoeveel je moet kopen. Open dan een belegrekening bij Brand New Day. Op dit moment de belegbank met de laagste kosten.

Extra laatste opmerking ondanks dat de kansen best wel groot zijn op dit moment, waarmee we leuk geld kunnen verdienen wil ik toch ook iedereen vragen om niet alleen maar de € tekens in je ogen te zien. Hou je ogen open, kijk om je heen of er mensen hulp nodig hebben en wees de beste persoon die je kan zijn. Heel veel succes in ieder geval in deze vervelende periode.