Extra inkomen is meer dan welkom

Published On: 11 januari 2020Categorieën: Sidehustles en Ondernemen3,2 min read0 Reacties on Extra inkomen is meer dan welkomViews: 374

De dagen dat we als een familie konden overleven met een enkel inkomen zijn al vele jaren voorbij. Door inflatie en economische factoren is het overleven op twee inkomens bijna normaal geworden. Als deze trend voortzet kunnen we ons goed voorstellen wat de toekomst ons gaat brengen.

Twee inkomens zullen niet genoeg zijn. Het is goed om je voor te bereiden op het slechtste en het beste verwachten. De ultieme oplossing is dan om meerdere inkomstenstromen te hebben in plaats van een onzekere toekomst. Het concept en de mate van belang van een extra inkomen wordt des te duidelijker.

In de geschiedenis hebben de mensen die welvarend waren dit altijd geweten en hier ook voor gezorgd. Als één inkomen opdroogt, kun je altijd terugvallen op de andere stromen van inkomen. En als alles goed gaat kun je er alleen maar rijker van worden, daar is niks mis mee. De normale en gemiddeld levende mensen hebben hier altijd al een dilemma over gehad. Het verlies van 1 inkomen heeft een enorme negatieve impact op hen en het kost vaak jaren van hard werken voordat “normaal” weer op orde is. Dan nog niet gesproken over het rimpel effect van financiële stress waar je hartkloppingen en emotionele stoornissen van kan krijgen. (trust me I know)

Het hebben van meerdere stromen van inkomen zorgen ervoor dat je een backup hebt voor het geval er iets mis gaat. Als 1 bron verdwijnt zou je het verschil niet moeten merken. Je zou dan genoeg tijd moeten hebben om te reorganiseren en hergroeperen om binnen de kortste keren weer in dezelfde situatie te zijn als waar je in zat. Comfortabel en vrij. Het belang van extra inkomsten en extra inkomstenbronnen is er voor iedereen, daarom de urgentie.

Er zijn twee vormen van extra inkomen. Actief en Passief

Actief inkomen

Actief inkomen (ook wel lineair inkomen genoemd) is inkomen waarmee je per uur, dag, week of maandelijkse basis wordt betaald. Jij levert jou tijd in voor een vooraf afgesproken bedrag. Als je bijvoorbeeld werkt voor een werkgever werk je in veel gevallen voor een uurloon en krijg je betaald voor de uren die je hebt gewerkt. Om actief inkomen te hebben moet je dus actief zijn.

Passief inkomen

Passief inkomen (ook wel residueel inkomen genoemd) waar je eenmalig hard voor werkt en daarna het fruit van plukt elke keer weer voor vele jaren in de toekomst. De beloning voor dezelfde inspanning betaald steeds opnieuw. Voorbeeld; Stel je voor dat je een internet abonnement verkoopt en in plaats van dat je éénmalig een vergoeding krijgt, krijg je zo lang deze klant klant blijft een percentage van het maandelijkse bedrag wat deze klant betaald. Jij hebt hiervoor éénmalig werk verricht door de klant aan te werven en daarna krijg je elke maand hiervoor betaald. Een perfecte side hustle.

Bij een normale carrière verdient iemand een actief inkomen door middel van werk of een beroep. Je verdient alleen voor de tijd die je per dag over hebt voor werk. Sommigen verdienen een hoger actief inkomen dan anderen. Veel slimme mensen proberen naast hun actieve inkomen een passief inkomen op te bouwen of zelfs hun actieve inkomen volledig te vervangen voor een passief inkomen via extra inkomsten stromen voor een veilig pensioen en toekomst. Starten met één extra passief inkomen poging per jaar is een goed idee.

Het internet geeft enorm veel opties om een extra inkomen op te bouwen. Je zult echter voorzichtig een selectie moeten maken van alle opties door de hype van de ware opties te onderscheiden.

Bijna alle side hustles hebben een mogelijkheid om passief inkomen op te bouwen. Selecteer er één, ga er 100% voor en wanneer je er passief inkomen aan overhoud begin met de volgende. Succes!

Wil je meer weten over het verschil tussen passief en actief inkomen, dan raad ik je het boek Rijke Pa, Arme Pa van Robert Kiyosaki aan.