Hoe maak je een budget dat bij je past?

Published On: 29 april 2023Categorieën: Financiën, Sparen en Beleggen4,1 min read0 Reacties on Hoe maak je een budget dat bij je past?Views: 289

Een budget opstellen kan een uitdagende taak zijn, vooral als je niet zeker weet waar te beginnen. Maar met een goed plan en de juiste aanpak kan je gemakkelijk een budget maken dat bij jou en jouw levensstijl past.

Maar wat is nou eigenlijk een budget?

Een budget maken is een manier om je geld te beheren en te plannen hoe je het wilt uitgeven. Het is als het ware een overzicht van hoeveel geld je binnenkrijgt en hoeveel geld je uitgeeft. Door een budget te maken, kun je een duidelijk beeld krijgen van je financiële situatie en kun je beslissingen nemen over waar je je geld aan wilt uitgeven.

Bij het maken van een budget moet je een lijst maken van alle inkomsten die je binnenkrijgt, zoals salaris, toeslagen of andere vormen van inkomen. Vervolgens maak je een lijst van al je uitgaven, zoals huur, boodschappen, verzekeringen en abonnementen. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met zowel vaste kosten als variabele kosten.

Wanneer je al je inkomsten en uitgaven op een rij hebt gezet, kun je berekenen hoeveel geld je overhoudt of tekort komt aan het eind van de maand. Dit kan je helpen om te bepalen waar je eventueel op kunt besparen of waar je meer geld aan kunt uitgeven.

Een handige gratis tool om je inkomsten en uitgaven mee bij te houden is het gratis huishoudboekje van Mijngeldzaken.nl. Dit moet je wel eerst even goed opzetten, dus als je snel aan de gang wilt, dan kun je beter even beginnen met een good old Excelletje of spreadsheetje.

Door een budget te maken, kun je ook doelen stellen voor de lange termijn, zoals het sparen voor een vakantie of het aflossen van schulden. Het is belangrijk om je aan je budget te houden en regelmatig te controleren of je nog op koers ligt. Zo kun je ervoor zorgen dat je financiën gezond blijven en kun je je doelen op een verantwoorde manier behalen.

En nu jouw budget plan maken

Volg de stappen hieronder om een budget te maken wat bij jouw past.

 1. Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

  Het is belangrijk om een overzicht te hebben van jouw inkomsten en uitgaven. Maak een lijst van al jouw bronnen van inkomsten en noteer de bedragen. Vervolgens maak je een lijst van al jouw uitgaven, inclusief vaste lasten, variabele kosten en incidentele uitgaven. Noteer ook deze bedragen.

 2. Categoriseer je uitgaven

  Nu je een overzicht hebt van jouw inkomsten en uitgaven, is het tijd om jouw uitgaven te categoriseren. Maak categorieën zoals huisvesting, voeding, transport, kleding en vrijetijdsbesteding. Verdeel vervolgens jouw uitgaven over deze categorieën.

 3. Stel een budget op

  Nu je weet hoeveel geld je verdient en waaraan je het uitgeeft, kan je een budget opstellen. Begin met het bepalen van jouw vaste lasten en schulden, zoals huur of hypotheek, gas, water, licht, verzekeringen en leningen. Noteer vervolgens hoeveel geld je elke maand aan deze kosten wilt/moet uitgeven.

  Vervolgens bepaal je hoeveel je wilt uitgeven aan variabele kosten, zoals boodschappen, kleding en uitgaan. Hierbij is het belangrijk om realistisch te zijn en rekening te houden met onverwachte uitgaven. Zet ook geld opzij voor incidentele uitgaven, zoals verjaardagen of cadeaus. En belangrijker nog, hoeveel je apart wilt leggen voor je nood fonds.

 4. Houd je aan je budget

  Het is belangrijk om je aan je budget te houden. Houd bij wat je elke dag uitgeeft en vergelijk dit met jouw budget. Zo kan je bijhouden of je binnen jouw budget blijft of dat je moet bijstellen. Het is ook goed om regelmatig je budget te evalueren en aan te passen aan jouw veranderende levensstijl.

Ik stel voor om je budget te maken in een excel of spreadsheet. Beter nog, google spreadsheet heeft al een template voor je klaar staan om een jaar budget te maken. Dus heb je een Gmail account, dan heb je ook Google Drive en dus ook Google Spreadsheets.

Ga naar Google drive en klik op de knop + Nieuw – Pijltje naast Google Spreasheets en dan “Op basis van template”

Zoek nu naar “Jaarlijkse begroting” en klik erop.

Volg nu de stappen beschreven op het eerste tabblad en voor je het weet heb je een heel Jaar Budget/begroting gemaakt.

Conclusie

Het opstellen van een budget kan in het begin misschien overweldigend lijken, maar met de juiste aanpak kan je een budget maken dat bij jouw levensstijl past. Door jouw inkomsten en uitgaven in kaart te brengen, uitgaven te categoriseren en een realistisch budget op te stellen, kan je geld besparen en meer controle krijgen over jouw financiën. Houd je aan jouw budget en pas het aan wanneer nodig, zodat je financieel gezond kunt leven.

Laat me weten hoe het gaat met het maken van je budget en of je nog vragen hebt.