Ideal betaalmethode toevoegen aan WordPress WooCommerce website met Mollie

Je hebt je WordPress WooCommerce website gemaakt en je producten zijn toegevoegd. Maar hoe krijg je de ideal betaalmethode toegevoegd aan je webshop? In dit artikel laat ik je zien hoe je door middel van Mollie.com iDeal en vele andere betaalmethodes kan toevoegen aan je online WooCommerce webwinkel (Inclusief video instructie).

Benodigdheden/Vereisten

 • Inschrijving bij de KVK
 • WordPress website met WooCommerce
 • Een Mollie.com account (Ik laat je zien hoe je die aanmaakt)
 • Een zakelijke rekening

Vooraf

Als je in Nederland wil ondernemen is het verplicht om je in te schrijven bij de KVK. Aangezien een webshop ook ondernemen is ben jij dus ook verplicht om je in te schrijven bij de KVK.

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister. Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

Bron: kvk.nl

Voor meer vragen over het inschrijven bij de KVK kun je hier terecht: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven/ en laat je goed informeren over belastingen en dergelijke.

Ook al lijkt het ingewikkeld allemaal, voor een paar tientjes in de maand kun je een boekhouder inschakelen om je te helpen met je boekhouding en ik raadt dit ook zeker aan.

Mollie.com

Als je helemaal zelf afspraken met banken zou moeten maken en zeker als je internationale klanten hebt, afspraken met buitenlandse banken, dan kun je je voorstellen dat je aardig wat kennis nodig hebt om dit werkend te krijgen.

Alleereerst zou je contacten moeten maken met alle banken die jij wilt gebruiken en daarnaast nog alle betalingsdiensten zoals cadeaubonnen en dergelijke.

En als je dat al voor elkaar krijgt, komt het ingewikkelde gedeelte en dat is het implementeren van al deze betalingsmogelijkheden op je website. Jouw website moet namelijk praten met de bank en de bank met jou website. Daar komt dus aardig wat programmeer werk bij kijken.

Gelukkig is er Mollie!

Mollie.com is een innovatieve Payment Service Provider die eigenlijk alles al voor je heeft gedaan. Zij hebben al contracten met de banken en betalingsmogelijkheden (zelfs wereldwijd) en zij hebben de technologie al kant en klaar op de plank liggen om te integreren met jouw webshop.

En het allermooiste; Aanmelden is gratis, geen abonnements kosten en je betaald per transactie (Ideal per transactie €0,29). Kijk hier voor de kosten per betaalmethode.

Hoe werkt het aanmeldproces bij Mollie?

Klik op de link voor het aanmeldtscherm

Vul het formulier in

Laat je Voornaam, Achternaam, Emailadres, verzin een goed wachtwoord en klik op de knop Account aanmaken
Aanmeldscherm Mollie.nl

Klik op de Activeer account knop

Mollie account activeren

Vul je bedrijfsgegevens in

Vul hier je bedrijfsgegevens in zoals Bedrijfsnaam, Rechtsvorm, KVK nummer en adresgegevens. Als je nog geen BTW nummer hebt kun je deze stap over slaan en later toevoegen. Klik op VolgendeBedrijfsgegevens toevoegen aanmelding Mollie.nl

Vul belanghebbenden gegevens in

Vul hier de gegevens in van (één van) de rechtsgeldig vertegenwoordigers van je bedrijf. Deze persoon moet in het handelsregister geregistreerd staan én tekenbevoegd zijn.
Indien er meer belanghebbenden van het bedrijf zijn voeg dan meerdere personen toe door op Toevoegen belanghebbende te klikken.

Ben je klaar, klik dan op Volgende
Aanleveren Rechtsgeldige vertegenwoordiger Mollie aanmelding

Vul je website profiel in

Op deze pagina geef je een website profiel op. Vul hier de domeinnaam op. Geef aan of deze al online is of niet, welke producten je aan gaat bieden en een zo concreet mogelijke beschrijving van de producten en/of diensten die je aanbiedt.

Je kunt na het aanmeldproces nog meerdere website profielen toevoegen.

Nu alleen nog je contactgegevens invullen en klik weer op volgende.
Website profiel toevoegen

Voeg betaalmethodes toe

In dit geval activeer je alleen Ideal even toe als betaalmethode. Na het aanmeldproces kun je eventueel meerdere betaalmethodes toevoegen. Klik nu weer op VolgendeIdeal selecteren als betaalmethode voor Mollie.nl

Je account is klaar

Je aanmelding is bijna klaar. Je kunt nu al de gegevens vinden die je nodig hebt om Ideal te configureren op je website. Hou er rekening bij dat je je nog moet legitimeren en natuurlijk je bankrekening doorgeven zodat je geld overgemaakt kan worden naar jouw rekening. Dit kun je doen door op de knop Additionele informatie toevoegen te klikken Legitimeren aanmelden mollie

Ideal betalingen toevoegen aan je WordPress WooCommerce Webshop

Nu je een Mollie account hebt aangemaakt gaan we je website klaarmaken om gebruik te maken van de Mollie Payment module.

Login op je WordPress website, klik op Plugins -> Nieuwe plugins, zoek naar de plugin Mollie Payments voor WooCommerce en klik op Nu installeren. Als het geinstalleerd is klik op Activeren.

Zoeken, installeren en activeren Mollie Payments voor WooCommerce.
Installeer Mollie Payments voor WooCommerce plugin

Klik nu op het linkermenu op WooCommerce en Instellingen. Daarna op de betalingen Tab. Je ziet nu een waarschuwing dat de Communcatie met Mollie is gefaald. Er is geen API key ingevuld.

Laat deze pagina open staan, open een nieuw venster, login bij mollie.com, klik in het linkermenu op Developers -> API-keys.

Zorg dat je hier de juiste domeinnaam kiest als je meerdere websites hebt toegevoegd.

Bij elke domeinnaam staan 3 onderdelen.

Live API-Key

Test API-Key

Profile ID

De Live API-Key hebben we nodig voor de live communicatie tussen Mollie en je webshop. De Test API-Key gaan we gebruiken om de verbinding te testen voordat we deze live gaan zetten.

Wat je ook doet hou in alle gevallen je Live API-Key geheim. Zie deze key als het wachtwoord om de communicatie te starten met Mollie.

Klik op kopier bij de Live API-Key. Ga naar het WooCommerce instellingen venster en plak de sleutel in Live API-sleutel veld.

Zet nu een vinkje bij Activeer de testmodus. Je ziet dat er nu een veld wordt getoond Test API-Sleutel.

Ga nu terug naar de het Mollie venster en kopieer de Test API-Key en plak die op je website in het Test API-Sleutel veld.

Scroll nu helemaal naar beneden en klik op Wijzigingen Opslaan.

Mollie API keys invullen
Vul Live en Test API-Keys in

Als de pagina opnieuw geladen is scroll je naar beneden. Daar heb je een overzicht van alle betaalmethoden die nu beschikbaar zijn. Let op. Standaard staan er een aantal aan. Zorg dat alle betaalmogelijkheden uitgeschakeld zijn behalve Ideal. Puur voor deze test. Uiteraard kun je elke betalingsmogelijkheid inschakelijk die jij wilt. Klik daarna weer helemaal onderaan de pagina op Wijzigingen Opslaan

Activeer Mollie Ideal betalingen in Woocommerce
Activeer Mollie Ideal betalingen in Woocommerce

Dat was het.

Klaar om te testen?

Nu zijn we klaar om te testen.

Let op! Als je een plugin hebt geactiveerd zoals een Comming Soon pagina, dan kan de test mislukken aangezien mollie geen gegevens terug kan sturen naar je website. Zet daarom tijdens de test even tijdelijk de comming soon pagina uit!

Ga naar je winkel, voeg iets toe aan je winkelwagentje en klik op afrekenen. Je zult nu zien dat er netjes een Ideal mogelijkheid is toegevoegd aan het proces. Klik op Bestelling afronden.

Ideal betaling toegevoegd aan WordPress WooCommerce Store

Je wordt nu doorgestuurd naar de test betalings pagina van Mollie. Je kunt hier de verschillende statussen testen die teruggestuurd kunnen worden naar je website tijdens een betaling.

Test verschillende betaalresultaten

Tot slot

Test niet alleen de status betaald (ook al is die het meest belangrijk). Je wilt ook zien dat een order bijvoorbeeld de juiste status krijgt na een mislukte betaling, of als iemand op annuleren klikt.

Mijn advies is dus meerdere test bestellingen te doen met alle verschillende statussen.

Dit was een korte handleiding over hoe je simpel de iDeal betaalmethode kan toevoegen aan je WordPress WooCommerce website door middel van Mollie.com

Heb je er iets aan gehad of weet je iemand die iets aan dit artikel heeft zou ik het tof vinden als je de link even deelt.

2 Comments

 1. uwdroogbloemen.nl 16 december 2020 at 23:39 - Reply

  Beste,

  Helaas ben ik in het verleden hierbij tot de conclusie gekomen dat er een zakelijke rekening geopend moet worden om Mollie te kunnen laten uitbetalen. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Wat is jouw ervaring hierin en wat is de reden dat u deze kostenpost/last niet deelt in uw artikel?

  Mvg,
  Uwdroogbloemen.nl

  • André Koppies 17 december 2020 at 10:00 - Reply

   Hoi Uwdroogbloemen,

   Bedankt dat je het onder de aandacht bracht dat een zakelijke rekening een vereiste is voor het gebruik van Mollie. Hier had ik op het moment van schrijven van dit artikel niet aan gedachten nu direct ook toegevoegd aan het artikel.
   De reden dat ik er niet aan heb gedacht is dat ik het puur vanuit mijn eigen beleefwereld heb geschreven. En zelf moet ik er niet aan denken om mijn prive rekening te gebruiken voor mijn business. Wat een hel zal dat worden aan het eind van het jaar. Haha. Voor mij persoonlijk is de zakelijke rekening dus ook geen last, maar juist een verademing. Vooral omdat ik ook mijn online boekhouding doe via moneybird en deze ook gekoppeld staat met mijn bankrekening en gekoppelt met Mollie en met mijn WooCommerce websites.

   Dus die €6,- per maand voor een zakelijke rekening bespaard mij vele uren aan werk. Daarnaast het gemak dat je met Mollie niet alleen Ideal met een klik kan toevoegen aan je webshop, maar ook andere betalingsmogelijkheden, zoals gift cards, Apple pay, Klarna gespreid betalen, achteraf betalen, Credit card en ook buitenlandse betaalmethodes.

   Het is natuurlijk per ondernemer afhankelijk of het rendabel is. Voor mij, iemand die het liefst zo weinig mogelijk handmatig administratie wil doen, zijn de kosten het zeker waard. Als je verwacht weinig sales te maken met je webshop en je hebt de technische kennis om zelf ideal te integreren in je website en je vind het leuk en hebt de tijd om je administratie handmatig te doen, dan zou ik het zeker zonder Mollie en zonder zakelijke rekening doen.

   Misschien doe ik het wel helemaal niet slim hoor, als je een slimmere goedkopere dan kom ik graag met je in contact. Ik sta altijd open om te leren.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.