Rijke Pa Arme Pa – Robert Kiyosaki

Published On: 23 september 2019Categorieën: Boekenkast3,9 min read0 Reacties on Rijke Pa Arme Pa – Robert KiyosakiViews: 464

Dit geweldige boek Rijke pa Arme pa van Robert Kiyosaki is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Dit was het eerste boek wat op mijn pad kwam in een periode waarin ik best wel wat schulden had, overspannen was en ik voor mijn gevoel rock bottom had geraakt en net het turning point had bereikt om mezelf weer op te pakken, alles op alles te zetten om mijn schulden af te lossen en me te focussen op waar ik naartoe wil. En dit boek was de grondlegger van wat ik de jaren daarop gedaan heb en onder andere de rede dat ik nu schuldenvrij ben en hard aan het werk ben om mijn vermogen te laten groeien.

In dit boek verteld Robert Kiyosaki op een makkelijke en leesbare manier over wat de rijken hun kinderen leren over geld dat de armen en middenklasse niet doen. Hij laat dit verschil goed zien door het voorbeeld van zijn eigen vader te nemen. Een hoog gestudeerde man met een goede baan bij de regering en een heel goed inkomen, die aan de andere kant moet zwoegen om de eindjes aan elkaar te knopen en geen vrije tijd heeft en vaak klaagt.

En aan de andere kant de vader van zijn beste vriend, die ondernemer is, geld in overvloed heeft en ook veel vrije tijd.

Hij laat zien hoe beide vaders anders over werk, geld, inkomen en het leven denken. Ook ontkracht hij het “sprookje” dat je veel geld moet hebben om rijk te worden, laat hij zien wat de verschillende vormen van inkomen zijn, laat zien wat actief en passief inkomen is. Ook leert hij je dat je als ouder niet moet vertrouwen op het onderwijs als het gaat om de educatie over geld en wat jij als ouder je kinderen over geld zou kunnen leren en ze daardoor een goede basis kan geven voor een gezonde financiële situatie.

Mijn leerpunten van het boek Rijke Pa Arme Pa

In het boek Rijke Pa Arme Pa leerde ik voor de eerste keer over wat de sneeuwbal methode is en hoe je je schulden met deze methode efficiënt kunt aflossen.

Een andere les was dat ik te allen tijde mijn verantwoording moet nemen voor de keuzes die ik heb gemaakt en dus ook de verantwoordelijkheid nemen voor de situatie waarin ik nu zit.

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes!

Wijs gezegde

Ik leerde dat als je anderen de schuld geeft van jouw problemen je feitelijk de controle over jouw leven in de handen van anderen legt. De schuld bij de regering leggen dat je teveel belasting moet betalen of dat het de schuld is van de winkeleigenaar dat jij een lening hebt afgesloten om je 90cm led TV te kunnen kopen.

Zij hadden wel even beter mogen kijken of ik dat wel kan betalen? Of ook een mooie is dat de boete voor te laat betalen niet mijn schuld is, want ze hadden nog wel een herinnering mogen sturen en extra waarschuwen. Of mijn partner deed al de financiën dus het is niet mijn schuld dat we in de schulden terecht zijn gekomen.

Dit boek leert je te kijken naar jezelf. Dat JIJ degene bent die de keuze heeft gemaakt die lening af te sluiten. Jij hebt die handtekening gezet en niet die winkel eigenaar. Jij had zelf een herinnering in je agenda kunnen zetten dat je die boete moest betalen en jij had zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen om te leren hoe geld werkt en controle kunnen voeren over jullie eigen financiën.

Het boek Rijke pa Arme pa met de bekende uitleg van de Cashflow kwadrant. ESBI
De bekende uitleg van de Cashflow Kwadrant van Robert Kiyosaki

De derde les is de uitleg over de verschillende manieren van inkomen er zijn en juist hoe “rijke / succesvolle” mensen hun geld besteden tegenover arme en middenklassers.

Inzichten die je krijgt van het boek Rijke pa Arme pa

  • Het verschil begrijpen tussen bezittingen en uitgaven (Schulden)
  • Het verschil begrijpen tussen werknemers en ondernemers
  • En hoe je financieel onafhankelijk wordt

Mijn mening

Mij heeft het boek Rijke pa Arme pa van Robert Kiyosaki, vooral in het begin van mijn ontdekkingstocht naar financiën, veel inzichten gegeven die ik tot op heden steeds gebruik en toe pas in mijn toekomststrategie. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen die slimmer met zijn financiën wilt omgaan.

Heb jij het boek al gelezen? Dan ben ik benieuwd wat jij hieruit hebt gehaald en wat welke inzichten van dit boek jij toepast in je leven.

Heb je Rijke pa Arme pa nog niet gelezen, bestel hem dan hier bij Bol.com (Affiliate linkje) Let op! Studenten krijgen 5% korting! Een goede investering in de toekomst van jouw financiële leven.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.