Welke voorbereidingen treffen voor het maken van een WordPress Website

Een website zelf maken of een website laten maken ligt voor de hand als je een side hustle hebt of als je een MKB bedrijf hebt. Echter om een succesvolle WordPress website te bouwen voor je business is het noodzakelijk je goed voor te bereiden. Je kunt niet als een losgeslagen projectiel beginnen met het bouwen van je website, want dat lijdt tot niks. In dit artikel laat ik je zien welke voorbereidingen je moet treffen voordat je een nieuwe WordPress website gaat maken of voordat je een nieuwe website laat maken.

Schets een goed beeld

Of je nu een website laat maken of dat je zelf een website gaat maken, je zult over een aantal belangrijke zaken moeten nadenken. Ga je zelf je WordPress website maken dan is het belangrijk een goed beeld te hebben van wat je wilt maken. Laat je een nieuwe website maken, dan is het belangrijk een goed beeld te vormen voor degene die de website gaat maken.

Kan iemand die mijn website gaat maken het niet zelf verzinnen?” hoor ik je denken. Ja dat kunnen ze. Het punt is echter dat je wilt dat ze een website maken zoals JIJ dat wilt, niet hoe iemand anders dat wil. Iedereen heeft andere voorkeuren. Wat ik daarmee wil zeggen is dat wat jij mooi vind, een ander niet mooi hoeft te vinden.

Een website bouwer is in veel gevallen een expert en heeft ervaring met wat werkt en wat niet. Als een websitebouwer aangeeft dat een van je ideeën niet zal werken kan het een goed idee zijn om hem of haar een aanbeveling te laten doen.

Zelf een goede website maken is goed te doen mits je je goed voorbereidt. Pak pen en papier (lekker old school) en stel jezelf de volgende vragen.

Wat is het doel van je website?

Schrijf op wat het belangrijkste doel is van je website. Wil je dat bezoekers direct klant worden en producten aanschaffen op je website, wil je ze offertes of brochures laten aanvragen, misschien wil je je website gebruiken als lead generator of wil je ze gewoon informatie leveren om te laten zien dat jij een expert bent op jouw gebied.

Denk hier goed over na want vanaf hier gaan we verder naar de volgende stap.

Wie is je doelgroep en wat zijn hun behoeftes

Als je je doelgroep goed kent, dan kun je je diensten, producten en marketing beter afstemmen op hun interesses en behoeften, zodat je meer aandacht van de juiste personen trekt en hopelijk meer verkoopt.

Maak een doelgroepprofiel

Een doelgroep profiel geeft je het juiste inzicht over je potentiële klanten. Je kunt meerdere klantprofielen aanmaken afhankelijk van de business waar je in zit. Zo stem je je product, diensten en marketing af op de verschillende doelgroepen. Maak het echter niet te gek. Het is beter 3 gespecificeerde doelgroep profielen te hebben dan 7 vage profielen.

Onthou dat je voor elk profiel een ander marketing profiel moet brengen, anders heeft het ook geen zin.

Vooral als je net start, begin dan bij je eerste belangrijkste meest potentiële doelgroep. Als je eenmaal onderweg bent, kun je altijd een tweede profiel  toevoegen om uit te breiden.

Hoe stel je een doelgroepprofiel samen

Een doelgroepprofiel stel je samen door een overzicht te maken van demografische gegevens, achtergrondinformatie, gedragspatronen (zowel online als offline), drijfveren, doelen en behoeftes van je (potentiële) klanten.

Verdeel ze in:

  • demografische gegevens zoals geslacht, leeftijd, inkomen, woon en werkplaats
  • Achtergrondgegevens zoals opleiding, carrière en gezinssituatie
  • Typerende gegevens zoals uiterlijk, gedrag, lievelingsmerken, hobby’s en interesses

Wees specifiek en denk aan hoe je doelgroep aangesproken dient te worden. Je en jij of U, wat voor kleding dragen ze, formeel, informeel, trendy, welke gadgets gebruiken ze, op welke social media kanalen zijn ze te vinden. Misschien gebruikt jouw doelgroep wel een specifieke App.

De basis is gebaseerd op marktonderzoek, data analyse, enquêtes, feedback en reacties van lezers, fans vrienden en al bestaande klanten.

Neem hier wel even te tijd voor, maar blijf er ook hier niet te lang in hangen. Wacht niet op het perfecte profiel voordat je gaat starten. Soms kom je al een heel eind met logisch nadenken en een paar uur Googlen en je kunt onderweg altijd de profielen bijschaven met nieuwe inzichten en ervaringen.

Print dit document en begin met invullen

Layout

Als men praat over de layout, dan heeft men het over de indeling van de website, niet specifiek het design, maar meer de functionaliteit en hoe komt het eruit te zien qua indeling. Welke functionaliteiten heb je nodig. Je kunt je voorstellen dat als je producten wilt verkopen je een winkelwagen en betaaloplossing nodig hebt. Wil je je werk presenteren, dan is een portfolio functionaliteit handig.

Een visionboard van je toekomstige website is hiervoor heel handig. Zoek op internet naar voorbeelden die je mooi vindt en goed vind passen bij je bedrijf. Schrijf bij het voorbeeld ook op wat je er mooi aan vind. Bijvoorbeeld de kleurcombinatie, de layout (indeling) een bepaalde functionaliteit.

Wat niet te doen

Ik kom het nog te vaak tegen dat mensen een flash filmpje of direct geladen filmpjes op de voorpagina willen hebben. Laat dit los.. Het heeft geen meerwaarde en is niet bezoek- en google vriendelijk. Bedenk jezelf dat je een website maakt voor je bezoekers en klanten en om effectief te zijn prettig en mooi moet zijn voor je bezoekers. Het gaat er even niet om wat jij mooi vind. Je wilt resultaat dus in plaats van kijken wat jij mooi vindt kijk je naar wat effectief werkt en pas je dit toe. Hier heb je tijdens het opstellen van je doelgroepprofiel al naar gekeken.

Huisstijl

Bij het bedenken van je huisstijl denk je niet alleen na over kleurencombinatie. Een huisstijl gaat over je gehele stijl.. De manier waarop je communiceert met je bezoekers is ook een stijl. Welke toon zet je bij het schrijven van je artikelen en materiaal. Als je normaal gesproken je en jij zegt hou dit dan over je gehele website gelijk. Je creëert een brand om jou en je bedrijf heen.

Niet overdenken

Ik hoor nog wel eens ondernemers die heel veel tijd en geld besteden aan het maken of laten maken van een logo. Blijf niet te lang hangen in het ontwerpen van je logo. Vooral als side hustler en klein ondernemer. Je wilt de kosten zo laag mogelijk houden. Hou het dus simpel. Kijk naar bedrijven als Bol.com, CoolBlue, Marktplaats, Facebook en Twitter. Wat komt hierbij overeen? Juist, ze zijn super simpel, gewoon bedrijfsnaam. Bespaar je het geld en stop dat liever in social media ads. Dat levert geld op. Een super duur designed logo niet.

boek - ready, fire, aim

Veel ZZP-ers en Sidehustlers starten nooit omdat ze teveel bezig zijn met dingen die nog niet belangrijk zijn voor hun business. Altijd maar bezig met voorbereiden en pas starten als alles perfect is. Het allerbelangrijkst is dat je begint. Het maakt niet uit dat nog niet alles perfect is.. Starten en aanpassen. Als je niet start, dan gaat iemand anders die niet zo kieskeurig is er met je idee vandoor.

Structuur

Je wilt je bezoekers door je website heen begeleiden. Een bezoeker zou nooit een doodlopende weg in mogen slaan op je website. Dit betekent dat er halverwege en het eind van een pagina altijd een mogelijkheid moet zijn om door te klikken naar volgende informatie of een mogelijkheid bestaan om je product te kopen of bijvoorbeeld een offerte aan te vragen.

Zie het als routebegeleiding door je website heen. Door op de juiste plekken links te zetten naar meer informatie en je bestel- of contactformulier, zal een bezoeker altijd de mogelijkheid hebben je website door te lezen, je product te kopen en/of contact met je op te nemen.

Laat je een bezoeker niet een doodlopende weg in browsen, want dan vertrekt hij naar je concurrent

Denk na over een bepaalde logica in je website en kijk desnoods eens bij je concurrenten hoe zij het hebben gedaan.

Zorg ook voor een stuk logica in je website. De eerste secondes van een bezoeker op je website zijn cruciaal en worden gebruikt om te bepalen of ze op je website blijven of niet. Als ze moeten gaan nadenken over hoe ze moeten navigeren op je website raak je ze kwijt. Onthou dat mensen heel veel doen op de automatische piloot.

Het zou hetzelfde effect zijn als je in een auto het richting aanwijzer pookje en het ruitenwisser pookje om zou wisselen. Je zal moeten nadenken en uit moeten vissen hoe je richting aangeeft en dan ben je de afslag al voorbij.

Hou de indeling simpel, menu boven horizontaal of links verticaal, een duidelijke contact knop in het menu of een aparte grote opvallende button bovenin, onderaan de website links naar je algemene voorwaarden, disclaimer, adresgegevens misschien.

Mijn advies: Kijk naar de website van een concurrent die veel succes heeft. Kijk naar hoe zij het ingedeeld hebben en wat zij hebben gedaan om hun bezoekers te informeren en hoe zij hun bezoekers aanzetten actie te ondernemen. Onthou dat een heel duur uitziende website niet betekent dat deze succesvol is. Soms zit het succes juist in de simpliciteit. Noteer de onderdelen die goed zijn, verbeter de slechte onderdelen of laat ze weg.

KISS – Keep It Simple Stupid


Functionaliteit beschrijving

Tijdens deze stap ga je nadenken over welke functionaliteiten je website nodig heeft. Wat wil je met je website kunnen doen. Ga hier niet te algemeen mee om, maar ga in op de details. Wil je bijvoorbeeld fysieke producten verkopen, denk dan goed na over het bereik waar je heen wilt versturen. Binnen Nederland, Europa, Wereldwijd. Verstuur je alleen binnen Nederland en zijn je producten qua gewicht en grootte niet heel verschillend, zou je met een vast verzend bedrag kunnen werken. Of ga je de verzendprijs verwerken in de verkoopprijs. Zijn je producten variabel (bijvoorbeeld verschillende kleuren of maten) dan 

Of misschien wil je wel een leden website beginnen, denk dan goed na over wie waartoe toegang mag krijgen, welke rechten deze mensen moeten hebben.

Stap voor Stap

Als laatst wil ik opmerken dat het ook verstandig kan zijn in verschillende fases je website te gaan bouwen. Als je meerdere verschillende functies wilt hebben in je website kun je ook beginnen met bijvoorbeeld je website met blog, zodra die goed staat uit breiden met een webshop en als deze goed draait focussen op de release van het leden gedeelte.

Vooral als je zelf je website gaat bouwen wordt het te intensief om alles in 1x te doen.

Wat moet je website gaan doen?

Toch blijft het belangrijk om van te voren alle functies die je wilt hebben goed op een rij. Aan de hand hiervan kun je namelijk straks een keuze maken voor een Thema. Hier kom ik later nog op terug.

Ook als je het maken van je website gaat uitbesteden is het belangrijk om jouw visie zo duidelijk mogelijk te beschrijven aan je website bouwer, zodat hij of zij een goede basis kan neerzetten, waarop al deze functionaliteiten gebouwd kunnen worden.

Hou in gedachte: Hoe meer functionaliteiten, des te ingewikkelder je website wordt, des te meer tijd het jou kost om het zelf te maken (als het je al lukt) en des te duurder het wordt om de website te laten maken.

Realiseerbaar

Stel jezelf de kritische vraag en geef hier een eerlijk antwoord op. Is mijn plan haalbaar?

Als jij een ledensite begint, dan verwachten deze leden dat jij minimaal 1x per maand nieuwe informatie met hen deelt. En natuurlijk wel waardevolle informatie.

Ook een blog vereist dat er met regelmaat nieuwe posts worden geplaatst. Als je een webshop hebt verwachten je klanten dat de producten binnen een dag verstuurd worden. Is dit haalbaar?

Als 1 van je ideeën niet haalbaar is schrap deze dan van de lijst of kijk of je het eventueel op een later moment kunt uitbesteden of een team kan vormen zodat taken verdeelt kunnen worden.

Focus

Om tot succes te komen is het belangrijk niet van alles een beetje te doen, maar je te focussen op 1 hoofddoel. Hoe meer functies je toevoegt aan je website, des te meer je moet bijhouden. Hou daarnaast in gedachte dat hoe uitgebreider je website is, des te moeilijker het wordt je bezoekers duidelijk te maken wat je precies doet.

Google

Google is ook een grote factor om hier rekening mee te houden. Als jij allemaal verschillende onderwerpen op je website hebt staan is dat minder interessant voor Google en dus ook voor jou. Wanneer je je focust op 1 onderwerp is dat makkelijker voor jezelf en kom je sneller naar boven in die niche als een expert.

Kortom; Zorg dat je goed voor ogen hebt wat het doel is van je nieuwe WordPress website, wie je doelgroep is en maak daarvoor doelgroep profielen. Denk goed na over de lay-out en welke huisstijl je aan gaat nemen. Maak een schets van de structuur van je website en beschrijf welke functionaliteiten je website moet bezitten. Lees het allemaal nog even terug en bedenk jezelf of het praktisch te realiseren is. Heb je genoeg tijd om alles te onderhouden wat je wenst. En als laatst zorg voor focus. Google zal je liever vinden en voor je potentiële klanten is het duidelijk wat ze aan je hebben.