Voordelen van boeken lezen

Published On: 9 januari 2020Categorieën: Blog posts, Leef een leuker leven, Lezen en Boeken2,8 min read0 Reacties on Voordelen van boeken lezenViews: 515

Wat heb jij de laatste tijd gelezen? Wanneer was de laatste keer dat je een boek hebt gelezen? Ben jij een fanatieke lezer?

Tijdens bijeenkomsten kun je goed merken wie de lezers zijn. Fanatieke lezers denken en spreken goed. Zij winnen de bewondering, het respect en maken een goede indruk.

Lezers verruimen hun gedachten. In feite beschouwen mensen lezen als één van de meest bevredigend vermaak voor mensen want het omvat zowel fysieke als mentale activiteiten.

Lezen is een mentale activiteit

Lezen is allereerst een mentale activiteit. Je leest ten slotte met je gedachten en gebruikt je verbeelding om een beeld te vormen van de omgeving van die thriller die je aan het lezen bent. Je gebruikt je gedachten om je de pijn van de hoofdpersoon in te beelden tijdens het verloop van het verhaal. Jij brengt de verschillende argumenten en ideeën op tafel tijdens het lezen van inspirerende boek die je vast hebt.

Lezen maakt je alert en nieuwsgierig naar nieuwe woorden.

Uitgebreid lezen helpt je een brede woordenschat op te bouwen. Een ervaren lezer heeft een brede herkenningswoordenschat. Hij weet wellicht niet wat ieder woord betekend, maar heeft over het algemeen een goed idee wat een zin betekent.

Nieuwsgierig

Lezen maakt je alert en nieuwsgierig naar nieuwe woorden. Andere lezers ontwikkelen een woordenboekgewoonte (leuk woord voor galgje). Iedere keer als ze een vreemd woord tegenkomen proberen ze erachter te komen wat het woord in de context zou betekenen. Kunnen ze dit niet, dan zoeken ze het op in een woordenboek.

Lezen ontwikkelt ook een intellectuele nieuwsgierigheid wanneer je blootgesteld wordt aan verschillend leesmateriaal. Je leert lezen door steeds moeilijkere en gevarieerde boeken te lezen. Als een andere vorm van activiteit leer je door het daadwerkelijk te doen.

Lezen verruimt je geest

Lezen traint je een actieve en open gedachten te hebben. Alleen het idee te begrijpen van de schrijver is niet genoeg. Je moet positieve reactie hebben op wat je leest. Wees een actieve, niet een passieve lezer. Ontwikkel de gewoonte je eigen conclusies te trekken, de gewoonte van actief denken, van het met de schrijver eens zijn of oneens zijn. Hou een open gedachte en weeg de ideeën af die je leest. Een praktische onderdeel van actief lezen is het vormen van conclusies.

Regels voor effectief en begrijpend lezen

Sta me toe vier basis regels met je te delen voor effectief lezen en beter begrip.

  1. Probeer steeds meer en meer te lezen. Ken je de uitdrukking oefening baart kunst. Oefening op de juiste manier baart kunst.
  2. Ontwikkel de gewoonte om te lezen voor de belangrijkste ideeën. Zoek naar het onderwerp en de boodschap. Verspil geen tijd aan de details of de kleine woorden. Het gaat er niet om met welk verhaal de boodschap gebracht wordt. Het gaat om het moraal van het verhaal.
  3. Leer met focus en concentratie te lezen. Denk aan wat je aan het lezen bent. Laat je aandacht niet afdwalen. Goede lezers lezen met begrip.
  4. Leer je tijd goed te plannen. Experimenteer met je leestijd. Probeer met opzet sneller te lezen. Geef jezelf een tijd limiet voor specifiek materiaal dat je aan het lezen bent.

Lezen is een stimulerende mentale activiteit. Het vergroot je realiteit en je kundigheid. Je hebt zoveel te winnen bij het ontdekken van geluk van lezen. Toe maar… Pak gelijk een boek.. Neem een kijkje in mijn boekenkast.