Waarom is de rente nu zo laag?

Published On: 6 september 2020Categorieën: Financiën, Sparen en Beleggen3,3 min read0 Reacties on Waarom is de rente nu zo laag?Views: 459

Waarom zijn de spaarrentes zo laag? En gaat dat nog veranderen? Al meerdere jaren is de rente op onze spaarrekeningen bijna niet met het blote oog te zien. Dalende rentes zijn op zich niet vreemd en vinden, buiten een enkel plusje, al tientallen jaren plaats. Echter, in de hele spaarrente geschiedenis, voor zover ik het heb kunnen terugvinden, stond de rente nooit zo laag als nu. Waar komt toch die daling vandaan en moeten we misschien binnenkort gaan betalen om te sparen?

Disclaimer: Ik ben geen professioneel financieel adviseur. In alle gevallen blijf je zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van tips of navolgen van informatie op deze site. Beleggen brengt risico met zich mee en kan leiden tot verlies.

Wie profiteert er nu eigenlijk van die lage spaarrente?

De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor de daling van de spaarrentes. Vanuit hun oogpunt doen ze dat niet om ons te pesten, maar omdat ze geloven dat op den duur beter voor ons is. Als wij namelijk lenen, dan doen we dat bij een bank, maar die bank leent het zelf ook weer. En dat geld wordt geleend bij de ECB. De ECB beslist hoeveel rente de bank dan moet betalen. Is de rente van de ECB laag, dan gaan de banken meer lenen.

Grafiek van bank rentes afgelopen 20 jaar
Grafiek van spaar rentes afgelopen 20 jaar (Bron De Nederlandse Bank)

Dat geld wordt weer uitgeleend aan bedrijven en particulieren tegen lage rentes. Wanneer bedrijven of particulieren meer kunnen lenen, kunnen ze ook meer investeren. En dat geld wordt dan weer uitgegeven wat weer gunstig is voor de economie.

Kortom; Meer investeringen resulteert in meer uitgaven, wat weer resulteert in meer werk, meer loon, nog meer uitgaven en nog meer werk, etc etc. Je begrijpt het nu wel. 

Op hetzelfde moment zorgt de lage rente ervoor dat we ons geld liever uitgeven in plaats van opsparen. Ja echt waar! De ECB heeft liever dat je een nieuwe Playstation koopt, dan dat je het geld gaat sparen, al wordt een noodfonds natuurlijk wel aangeraden. Dat wij die willen sparen zo weinig rente krijgen is jammer, maar komt de economie wel ten goede.

Moeten wij straks de bank betalen om te sparen?

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat wij de “gewone” consument straks moeten betalen om te sparen. Als een bank namelijk een negatieve rente zou invoeren dan is er een grote kans dat klanten direct hun geld van de bank afhalen en thuis onder het matras in de oude sok stoppen. Banken zelf ontvangen trouwen al wel negatieve spaarrente. Zij stallen een deel van hun geld bij de ECB en betalen daar een vast percentage over. Dat is tevens één van de redenen dat de banken je nu geen hoog rendement kunnen aanbieden.

Gaat de rente straks weer een keer omhoog?

Gezien de huidige ontwikkelingen rondom het Coronavirus is dit zeer onwaarschijnlijk. De renteverlaging is, zeker na de economische crisis van 2009, door het ECB gebruikt als strategie om de economie weer te stimuleren. Aangezien de eerste verschijnselen van een nieuwe economische crisis al in zicht zijn door dat verdomde Coronavirus, wordt er verwacht dat de maatregelen om de economie te stimuleren nog wel zullen blijven. De kans lijkt dus klein dat de spaarrentes straks weer omhoog gaan.

Wat zijn alternatieven voor sparen

Je kan natuurlijk je geld uitgeven, maar voor degenen die mij kennen weten dat ik meer bezig ben met vermogen opbouwen om later niet meer te moeten werken. Dit doe ik onder andere door mijn huidige geld rendement te laten maken.

Door de lage spaarrentes van nu ben ik op zoek gegaan naar alternatieven voor sparen. Dus als al je spaargeld uitgeven niet goed in de oren klinkt, dan kan beleggen misschien een optie zijn om je vermogen te laten groeien en om meer vermogen op te bouwen. Zelfs als je geen verstand hebt van aandelen en handelen in aandelen.

Zelf maak ik gebruik van Brand New Day voor automatisch beleggen in ETF’s voor lage kosten. Benieuwd wat jouw huidige spaargeld op langere termijn zou kunnen opleveren? Vul dan de beleggingscalculator op de Brand New Day Website in en krijg een schatting.

Bron: Brand New Day