Waarom jij aan social media zou moeten doen!

Published On: 16 april 2018Categorieën: Brain Farts, Sidehustles en Ondernemen3,4 min read0 Reacties on Waarom jij aan social media zou moeten doen!Views: 378

Heb je een eigen bedrijf, ben je een expert werkend voor een werkgever of heb je een super leuke hobby waar jij expert in bent en je gebruikt geen Social Media? Dan laat je veel kansen liggen. Platformen en apps als Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat en TikTok is waar de mensen rondhangen. Inclusief jouw klanten! Eén basis marketing principe zal nooit veranderen en dat is “ZORG DAT JE GEZIEN WORDT WAAR JE DOELGROEP ACTIEF IS”. Als zij op Social media zitten en jij niet, dan zien ze jouw boodschap niet en zit jij dus op de verkeerde plek.

Er zitten meerdere voordelen aan Social Media marketing. De voordelen zijn branding, groei van je geloofwaardigheid en het ondersteunen van bestaande klanten terwijl je nieuwe klanten bereikt. Laten we iets dieper ingaan op deze drie voordelen omdat ze cruciaal zijn voor jouw business.

Branding

Social media marketing kan wonderen doen voor je branding, zeker als je een nieuw bedrijf bent gestart. Branding betekend dat je ervoor zorgt dat mensen jouw naam of de naam van je bedrijf herkennen, weten wat je aanbied en dat ze iets van jou afweten. Er zijn meerdere social media platformen beschikbaar die perfect zijn om (meer) bekendheid te krijgen. Je kunt niet alleen via tekst in contact komen met mensen op deze platformen, maar ook met foto’s en video’s. Een foto zegt meer dan 1000 woorden, toch?

Geloofwaardigheid

Geloofwaardigheid is een ander voordeel voor een bedrijf die aan social media marketing doet. Een deel van deze geloofwaardigheid wordt automatisch opgebouwd wanneer je bezig bent met het branden van je bedrijf. Het belangrijkste bij het bouwen van geloofwaardigheid is dat je jouw klanten waarde geeft. Geef 90% van je kennis weg.

Vrouw deelt hoe ze een bloem plant
Deze vrouw geeft waarde aan haar volgers en klanten door te laten zien hoe je een bloemetje plant

Daarnaast de manier waarop je gebruik maakt van Social Media. Als je actief en interactief direct met je klanten en prospects contact hebt en ze nuttige en bruikbare informatie geeft bouw je geloofwaardigheid op. Een andere manier om geloofwaardigheid te krijgen is “geleende geloofwaardigheid”. Deze krijg je wanneer je volgers of vrienden hebt met veel geloofwaardigheid. En als laatste wanneer anderen jouw aanbevelen bouwt dat geloofwaardigheid op.

Klantondersteuning

Als het neerkomt op klantondersteuning geeft social media jou de kans om negatieve feedback of publiciteit direct om te draaien naar positieve feedback. Zo makkelijk als een leuk filmpje viraal kan gaan, kan een klacht ook viraal gaan. Als je er bovenop zit kun je direct reageren om de de klacht op te lossen en de gedachte van je klant om te draaien naar een positieve ervaring.

Voorbeeld

Stel je voor je verkoopt kleding en iemand post op Facebook een negatief bericht dat er een naatje los zat toen ze het T-shirt ontving. In plaats van dat al haar vriendinnen hierop gaan reageren en het een groot probleem wordt, zorg je dat je er bovenop zit en direct een reply stuurt op haar bericht met je excuses en de belofte dat je direct een nieuw shirt zal toesturen en als troost mag ze er een tweede bij uitzoeken. En als je nog een stapje verder wil gaan kun je haar vriendinnen 20% korting geven op hun eerste bestelling.

Denk je dat zij en haar vriendinnen negatief of positief zullen zijn over jouw bedrijf?

Een andere mogelijkheid die social media biedt is om onderzoek te doen onder jouw klanten. Door een poll of een enquête te houden kun je er exact achter komen wat je klanten denken en wat prospects precies willen.

Deze voordelen van het gebruik van social media marketing zijn nog maar het topje van de ijsberg.

Zou jij aan social media moeten doen? Ja natuurlijk! Zonder twijfel. Je kunt er vanuit gaan dat je concurrenten het in ieder geval wel doen.

De mogelijkheden met social media zijn eindeloos en ik wil hier in de komende tijd ook meer op ingaan door middel van video’s en blog posts met tips en ideeën over hoe je de platformen kan gebruiken in jou business of expertise.