Welke vormen van inkomen zijn er?

Published On: 7 mei 2023Categorieën: Financiën, Sparen en Beleggen4,2 min read0 Reacties on Welke vormen van inkomen zijn er?Views: 364

Als het gaat om inkomen, zijn er in principe twee soorten: actief inkomen en passief inkomen. Maar wat betekenen deze termen precies en wat zijn de voor- en nadelen van elk type inkomen? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en voorbeelden geven van beide soorten inkomen.

Actief inkomen

Actief inkomen is het inkomen dat je verdient door te werken voor een baas of door als zelfstandige te werken. Je ruilt eigenlijk je tijd en expertise in voor geld. Voorbeelden van actief inkomen zijn salaris, uurloon en winst uit een eigen bedrijf.

Een groot voordeel van actief inkomen is dat het relatief betrouwbaar is. Zolang je werkt, ontvang je een vast inkomen. Dit maakt het gemakkelijker om je financiën te plannen en te budgetteren. Daarnaast kan het gevoel van voldoening dat je krijgt door je werk en de sociale interacties op de werkplek ook waardevol zijn.

Er zijn echter ook nadelen aan actief inkomen. Ten eerste ben je beperkt tot de hoeveelheid tijd die je hebt om te werken. Je inkomen is dus beperkt tot het aantal uren dat je werkt, tenzij je meer kunt vragen voor je diensten of meer klanten kunt krijgen. Ten tweede heb je minder controle over je inkomen, omdat het afhankelijk is van je werkgever of klanten.

Daarnaast kan het ook stressvol zijn, omdat het inkomen vaak afhankelijk is van de prestaties en omzet van het bedrijf waarvoor je werkt. Als je bijvoorbeeld ziek wordt of als je werkgever failliet gaat, kan dit een grote impact hebben op je inkomen.

Passief inkomen

Passief inkomen is het inkomen dat je verdient zonder actief te werken. Het wordt vaak geassocieerd met het idee van financiële vrijheid, omdat het je de mogelijkheid biedt om geld te verdienen terwijl je slaapt of op vakantie bent. Voorbeelden van passief inkomen zijn huurinkomsten, dividendinkomsten, rente-inkomsten en inkomsten uit beleggingen.

Een groot voordeel van passief inkomen is dat het je financiële vrijheid geeft. Je hebt geen beperkingen op de hoeveelheid inkomen die je kunt verdienen, omdat je niet beperkt bent tot het aantal uren dat je werkt. Bovendien heb je meer controle over je inkomen, omdat je kunt kiezen waarin je belegt of wat voor soort passief inkomen je genereert.

Er zijn echter ook nadelen aan passief inkomen. Ten eerste is het vaak minder betrouwbaar dan actief inkomen. Huurders kunnen bijvoorbeeld hun huur niet betalen of bedrijven kunnen hun dividend verlagen of annuleren. Ten tweede kost het vaak tijd en moeite om passief inkomen te genereren. Beleggen in aandelen of vastgoed vereist bijvoorbeeld onderzoek en analyse voordat je de juiste keuzes kunt maken.

Daarnaast is er vaak ook een financiële investering nodig om passief inkomen te genereren, zoals het investeren in vastgoed of aandelen.

Voorbeelden van actief inkomen:

  • Loon uit een fulltime of parttime baan
  • Salaris uit een eigen bedrijf of onderneming
  • Verkoop van diensten, zoals freelance schrijven, fotografie, webdesign, enz.
  • Werk als freelancer of consultant
  • Inkomen uit een side hustle

Voorbeelden van passief inkomen:

  • Huurinkomsten uit een vastgoedbelegging
  • Dividendinkomsten uit aandelen en beleggingsfondsen
  • Royalty’s uit boeken, muziek en andere intellectuele eigendommen
  • Inkomen uit beleggingen in onroerend goed, zoals panden en vakantiehuizen
  • Bezitten van een groot bedrijf met werknemers

Het is belangrijk op te merken dat passief inkomen niet volledig passief is, omdat het vaak inspanning, investering en/of management vereist om het op te bouwen en te behouden. Het kan echter wel een goede manier zijn om extra inkomsten te genereren zonder dat je er de hele tijd actief mee bezig hoeft te zijn.

Aan de andere kant is actief inkomen vaak de belangrijkste bron van inkomsten voor veel mensen en kan het de basis vormen voor het opbouwen van passief inkomen. Hoewel het veel werk en inspanning kan vergen, kan actief inkomen ook veel voldoening en financiële stabiliteit bieden.

Het boek Rijke pa, Arme pa, geschreven door Robert Kiyosaki legt heel goed het verschil tussen actief en passief inkomen uit.

Rijke Pa Arme Pa – Robert Kiyosaki

Of je nu actief inkomen of passief inkomen nastreeft, het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en rust. Financieel succes is immers niet het enige dat telt in het leven en het is belangrijk om ook tijd te besteden aan de dingen die je gelukkig maken en vervulling geven.

Beide vormen van inkomen hebben hun voor- en nadelen. Actief inkomen kan een betrouwbare bron van inkomen zijn, maar kan ook stressvol zijn en is beperkt tot het aantal uren dat je kunt werken. Passief inkomen vergt daarentegen meer investeringen en inspanningen om op te bouwen, maar geeft meer vrijheid en kan op de lange termijn financiële stabiliteit bieden.

Het is belangrijk om te onthouden dat passief inkomen niet betekent dat je helemaal niets hoeft te doen. Het vereist inzet en investeringen om te kunnen genereren. Echter, als je bereid bent om de tijd en energie te investeren, kan passief inkomen een geweldige manier zijn om financiële vrijheid te bereiken.

Welke vorm(en) van inkomen heb op dit moment en waar zou je heen willen?